Mai mult, spre deosebire de terapiile curente, care previn si reduc formarea de noi placi de aterom, cresterea de CEH ar putea reduce placile deja existente.
Bolile de inima rezulta in urma formarii de placi in arterele coronariene, care suplimenteaza sangele catre inima. Placile se formeaza cand monocitele, celule din sange, intra in peretele arterei si consuma cantitati mari de colesterol “rau”, sau LDL. Monocitele devin apoi celule ce infunda arterele (artery-clogging foam cells). Singurul mod in care aceste celule pot scapa de colesterol este sa il faca disponibil pentru HDL, sau colesterolul “bun”, care il indeparteaza. O enzima cheie prezenta in celule, numita colesterol-ester-hidrolaza (CEH) regleaza cantitatea de colesterol ce poate fi indepartata de HDL.
In acest studiu, condus de Shobha Ghosh, echipa a examinat, pentru prima oara, cum celulele din peretele arterial fac disponibil colesterolul pentru a fi indepartat de catre HDL. Utilizand soareci transgenici, hraniti cu alimente bogate in grasimi si colesterol, echipa a reusit sa demonstreze ca marind indepartarea colesterolului din artere infundate, soarecii cu gena umana pentru CEH au dezvoltat semnificativ mai putine boli coronariene.
“ In prezent accentul se pune pe reducerea colesterolului “rau”, LDL, din circulatie. Studiul nostru demonstreaza ca, daca indepartarea colesterolului din placi poate fi crescuta, fie si fara schimbarea nivelelor de LDL, exista inca o reducere semnificativa in placi”, afirma Ghosh.
Aceste descoperiri nu numai ca schimba modul actual de gandire in privinta tratarii bolilor coronariene, dar deschid cai de dezvoltare a unor terapii noi. Prin identificarea CEH ca o noua tinta terapeutica se asteapta ca in viitor pacientii cu boli de inima sa aibe mai multe optiuni pentru un tratament agresiv. In plus, prin determinarea nivelelor de CEH din sange, susceptibilitatea la bolile de inima ar putea fi prezisa.
Potrivit lui Ghosh, echipa si-a concentrat eforturile pe examinarea macrofagului responsabil de stocarea a mari cantitati de colesterol si infundarea arterelor prin formarea placilor. Cercetatorii studiaza acum mecanismul reglarii enzimei CEH, incercand sa determine cum activitatea sa poate fi crescuta pentru a reduce bolile de inima.
www.news.vcu.edu
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|