MedicalStudent.ro

Friday
Nov 22nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Riscul bolilor de inima poate fi redus de enzima CEH

Riscul bolilor de inima poate fi redus de enzima CEH

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii de la Universitatea “Virginia Commonwealth” au identificat rolul unei enzime-cheie, numita CEH ,in reducerea bolilor de inima, pavand calea spre noi terapii care sa reduca placile de aterom si poate, in viitor, sa prezica susceptibilitatea unui pacient la aceste boli.

Mai mult, spre deosebire de terapiile curente, care previn si reduc formarea de noi placi de aterom, cresterea de CEH ar putea reduce placile deja existente.

Bolile de inima rezulta in urma formarii de placi in arterele coronariene, care suplimenteaza sangele catre inima. Placile se formeaza cand monocitele, celule din sange, intra in peretele arterei si consuma cantitati mari de colesterol “rau”, sau LDL. Monocitele devin apoi celule ce infunda arterele (artery-clogging foam cells). Singurul mod in care aceste celule pot scapa de colesterol este sa il faca disponibil pentru HDL, sau colesterolul “bun”, care il indeparteaza. O enzima cheie prezenta in celule, numita colesterol-ester-hidrolaza (CEH) regleaza cantitatea de colesterol ce poate fi indepartata de HDL.

In acest studiu, condus de Shobha Ghosh, echipa a examinat, pentru prima oara, cum celulele din peretele arterial fac disponibil colesterolul pentru a fi indepartat de catre HDL. Utilizand soareci transgenici, hraniti cu alimente bogate in grasimi si colesterol, echipa a reusit sa demonstreze ca marind indepartarea colesterolului din artere infundate, soarecii cu gena umana pentru CEH au dezvoltat semnificativ mai putine boli coronariene.

“ In prezent accentul se pune pe reducerea colesterolului “rau”, LDL, din circulatie. Studiul nostru demonstreaza ca, daca indepartarea colesterolului din placi poate fi crescuta, fie si fara schimbarea nivelelor de LDL, exista inca o reducere semnificativa in placi”, afirma Ghosh.

Aceste descoperiri nu numai ca schimba modul actual de gandire in privinta tratarii bolilor coronariene, dar deschid cai de dezvoltare a unor terapii noi. Prin identificarea CEH ca o noua tinta terapeutica se asteapta ca in viitor pacientii cu boli de inima sa aibe mai multe optiuni pentru un tratament agresiv. In plus, prin determinarea nivelelor de CEH din sange, susceptibilitatea la bolile de inima ar putea fi prezisa.

Potrivit lui Ghosh, echipa si-a concentrat eforturile pe examinarea macrofagului responsabil de stocarea a mari cantitati de colesterol si infundarea arterelor prin formarea placilor. Cercetatorii studiaza acum mecanismul reglarii enzimei CEH, incercand sa determine cum activitatea sa poate fi crescuta pentru a reduce bolile de inima.

www.news.vcu.edu
www.medicalnewstoday.com

 


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Regenerarea tesutului cardiac
Cercetatorii americani din Boston au descoperit luna aceasta o metoda care stimuleaza celulele cardiace afectate de infarctul miocardic sa se regenereze, imbunatatind de asemenea si functiile cardiace.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro