Studiul evidentiaza faptul ca desi la persoanele carora li se administreaza acid folic, vitamina B6 si vitamina B12 nivelul de homocisteina este mai redus, aceasta modificare nu reduce riscul de producere a infarctului miocardic sau de accident vascular cerebral.
Dr. Rex L. Jamison, conducatorul studiului si cercetator la Homocysteine Study of the Veterans Administration Cooperative Studies Program, declara ca la inceputul studiului se astepta la multe beneficii de la scaderea nivelului de homocisteina in sange. Cu toate acestea rezultatele experimentelor au aratat ca nu exista nicio diferenta intre numarul pacientilor care au murit in grupul care a urmat tratamentul, spre deosebire de cei carora li s-a aplicat placebo, asa cum de asemenea nu a existat nicio diferenta semnificativa intre numarul celor care au decedat in urma unui infarct, unui AVC sau ca urmare a amputarii unui membru, impusa de boli circulatorii.
Numeroase studii au corelat homocisteina cu diverse consecinte negative ale unor boli, precum infarctul sau AVC, ceea ce a condus cercetatorii la ipoteza ca aceasta proteina este implicata in aparitia afectiunilor cardio-vasculare. Totusi nu s-a putut stabili o relatie cauza-efect intre proteina si aceste boli, neoferindu-se inca un raspuns la intrebarea: nivele ridicate ale acestui aminoacid sunt un marker al bolilor vasculare sau o cauza a acestora?
Conform studiului persoanele cu boli renale sau afectiuni terminale ale rinichilor au nivele mai ridicate de homocisteina decat restul populatiei. De asemenea s-a constatat faptul ca acesti pacienti au si un risc mai mare de a dezvolta boli circulatorii. Se atrage atentia si asupra faptului ca una din 5 persoane cu au afectiuni renale mor datorita complicatiilor cardiovasculare.
Studiul a inclus peste 2000 de persoane de la 36 de centre. Toti aveau IRC sau stadii finale ale unor afectiuni renale. Jumatate dintre participanti au urmat un tratament placebo, iar celeilalte jumatati i s-a administrat o capsula care continea 40 de mg de acid folic, 100 mg de vitamina B6 si 2 mg de vitamina B12.
Studiul a durat 5 ani.
Terapia cu vitamine a avut succes in sensul in care a redus nivelul homocisteinei in sange. Aceasta a scazut cu aproximativ 26 de procente in grupul de studiu, spre deosebire de o scadere de doar 2 % in grupul placebo.
Cu toate acestea concentratia scazuta a aminoacidului nu a garantat o viata mai lunga. In total, 448 de persoanele dintre cele tratate cu vitamine si 436 dintre cei supusi experimentului placebo au murit.
Dr. Robert Provezano, sef al sectiei de nefrologie a Spitalului St. John si Centrului Medical din Detroit, nu este de acord cu ipoteza conform careia homocisteina cauzeaza afectiunile cardio-vasculare, el sustinand ca aceasta nu este altceva decat un marker al procesului inflamator. El adauga de asemenea ca daca ar fi existat cu adevarat un beneficiu in a avea un nivel scazut al proteinei, acesta nu ar fi putut trece neobservat de specialisti.
Provenzano si Jamison recomdanda persoanelor cu afectiuni renale renuntarea la fumat, scaderea nivelului colesterolului si a presiunii arteriale si nu in ultimul rand mentinerea greutatii corporale in parametrii normali.
www.nlm.nih.gov
www.goodhealth.com
www.jle.com
< Anterior | Urmator > |
---|