MedicalStudent.ro

Thursday
Nov 21st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Posibile efecte benefice ale hipoxiei asupra cordului

Posibile efecte benefice ale hipoxiei asupra cordului

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Un grup de cercetatori de la Universitatea North Texas Health Science Center, din Fort Worth Texas, au realizat un experiment care sugereaza ca expunerea la hipoxie ar putea fi utila in tratamentul conservator al pacientilor cu risc crescut de boala coronariana ischemica (BCI).

Studiul, realizat pe subiecti canini, urmeaza a fi publicat in numarul din luna iunie al revistei Experimental Biology and Medicine si demonstreaza faptul ca o cura de 20 zile de reduceri repetate, moderate si de scurta durata a concentratiei de oxigen a sangelui arterial induce adaptarea cordului si cresterea rezistentei acestuia la leziuni severe precum infarctul miocardic acut.

La o zi dupa cele 20 de zile de expunere la episoade de hipoxie, cainii au suferit obstructia chirurgicala a unei artere coronare timp de 60 de minute, urmata de eliberarea si reperfuzia acesteia. In comparatie cu animalele nesupuse tratamentului hipoxic, la care reperfuzia s-a asociat cu o eliberare masiva de NO (oxid nitric), precursorul a numerosi compusi toxici, la subiectii testului s-a observat o concentratie mult mai scazuta de NO, fara compromiterea reluarii circulatiei coronare.

Expunerea la hipoxie a scazut de asemenea activitatea enzimei raspunzatoare de sinteza NO, nitric oxid sintetaza (NOS) precum si concentratia izoformei principale a acesteia , NOS endoteliala.

Scazand activitatea NOS la nivelul cordului, hipoxia intermitenta limiteaza formarea de radical superoxid, oxid nitric si a altor compusi toxici pentru celulele cardiace, avand efect cardioprotector.

Eventualitatea utilizarii acestei idei ca tratament adjuvant la pacientii cu risc crescut de a dezvolta BCI prezinta avantajele unei metode necostisitoare si relativ usor accesibile de a imbunatati rezistenta acestora la ischemie. Ideea beneficiilor hipoxiei intermitente asupra bolilor cardiace a mai fost utilizata in trecut in Europa de Est, in tratamentul hipertensiunii arteriale.

Sunt necesare insa studii ulterioare de mai mare amploare pentru obtinerea unor date concludente care ar putea introduce in viitor noi metode de tratament adjuvant in cazul afectiunilor cardiace.

www.physorg.com
Publicat de :
Rucsandra Dobrota
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Nivelul bilirubinei serice poate fi corelat cu riscul de infarct miocardic

Nivelul bilirubinei serice la pacientii care au suferit un atac de cord reflecta severitatea simptomelor, dar nu poate prezice si consecintele. Cercetatorii sustin ca bilirubina din ser este un marker al stresului oxidativ.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro