Impreuna cu echipa din Bristol, proiectul a cautat o legatura intre varsta mamei la prima menstruatie, greutatea la varsta adulta si riscul ca in urmatorii ani, copiii acestora sa sufere de obezitate sau crestere masiva , nejustificata in greutate. In cadrul cercetarii, au fost supravegeati copii care prezentau simptom de obezitate, incepand cu varsta de 9 ani. De asemenea , au fost analizate si conditiile in care au crescut si copilarit , precum si dieta pe care au avut-o incepand cu frageda pruncie, in limitele unei cat mai apropiate evaluari.
Echipa Dr.-lui Ong, a descoperit ca mamele care trec prin pubertate mai devreme decat normal, tind sa fie mai mici de statura si supraponderale, sau cu o greutate corporala marita , fata de cele care au un ciclu lunar menstrual, inceput la o varsta normala(14-15 ani). Tot acestia au demonstrat ca mamele studiate, au dat nastere la copii la care pubertatea s-a dovedit a se instala mai devreme decat limita normalului si ca tot acestia au dezvoltat si supraponderabilitate, chiar obezitate masiva .
Dr. Ken Ong explica: „Unii copii au un „tempo” rapid de dezvoltare, ajungand la inaltimea limitata genetic mai repede decat ceilalti copii - ei cresc repede in perioada copilariei, se maturizeaza mai rapid si tot mai rapid inceteaza sa mai creasca. Pediatrii au fost constienti ca unii copii prezinta acest model de dezvoltare undeva in timpul adolescentei. Acum , stim ca acest „patern” de dezvoltare incepe indata ce ne nastem. De fapt, mai precis, cresterea rapida are loc mai mult in timpul primilor ani de viata. S-a dovedit ca aceasta predispozitie spre obezitate, copilul o pastreaza si in timpul vietii sale ca adult.”
Doctorul concluzioneaza:” Obezitatea este o boala foarte periculoasa pana si la copii, iar strategiile aplicate azi de a diminua acest sindrom periculos nu dau roade foarte bune, numarul copiilor obezi crescand in continuare.”.
Doctorul mai afirma ca alaptarea ar trebui sa fie singura forma de hranire a unui sugar pana la 6 luni, si apoi introdusa mancarea solida, bineinteles, nu de orice fel. Posibilitatea transimiterii genetice a obezitatii este indeaproape urmarita , si va fi in continuare, pentru ca se pare ca aceasta boala ar fi linkata si „ingradita” de multe ori in cercuri familiale.
www.bristol.ac.uk
www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|