La varsta de 5 ani, copiii nascuti la termen, dar cu o greutate scazuta, aveau o probabilitate mai mare de a avea simptome respiratorii, dar nu astm, au descoperit cercetatorii din Rotterdam. Problemele timpurii, cum ar fi wheezing(respitatul suierator), tusea (care nu este asociata cu raceala) si infectiile pulmonare, scad in intensitate pana la varsta de sapte ani, precizeaza Johan C. de Jongste. Cu toate acestea, problemele respiratorii au fost exacerbate de expunerea la fumul de tutun din mediu, au adaugat ei.
Intr-un studiu efectuat pe un grup de 3 628 copii cu o varsta gestationala de 37 saptamani sau mai mult, cantarind in jur de 2,5 kg la nastere, au fost monitorizati pana la varsta de 7 ani. Copiii au fost inregistrati in grupul de studiu PIAMA (Preventia si Incidenta Astmului si a Rinitei alergice). Chestionarele pentru parinti au fost folosite pentru a evalua sanatatea respiratorie anuala.
Asociatii dintre greutatea la nastere cu simptome respiratorii au fost stabilite in analize repetate. Efectul greutatii la nastere asupra simptomelor respiratorii a crescut de la 1 la 5 ani, in relatie directa cu fiecare kilogram in minus din greutatea la nastere a bebelusului. Cu toate ca efectul greutatii la nastere a crescut de la varsta de 1 an la 5 ani, a scazut, totusi, dupa aceasta varsta si nu a mai fost semnificativ la varsta de 7 ani.
Efectul greutatii la nastere asupra simptomelor respiratorii a fost semnificativ mai mare la copiii expusi la fumul de tutun din casa decat la copiii care nu au fost expusi. Greutatea la nastere si diagnosticul de astm pus de un medic nu au fost corelate. Respiratie suieratoare, aparuta cel putin o data la 21% dintre copii, a fost cel mai frecvent simptom raportat in primul an de viata, dar a inregistrat un declin brusc cu cresterea varstei. La 2 ani, tusea a fost cel mai comun simptom, iar de la varsta de 4 ani, aproximativ 70% dintre copiii cu probleme respiratorii au raportat ca simptom respirator, tusea. De-a lungul anului al saptelea de viata, 38,9% dintre copii au avut cel putin o data respiratie suieratoare, 51,7% au raportat tuse pe timpul noptii si 37,3% au avut o infectie a cailor respiratorii inferioare (pneumonie, bronsita sau pertussis). Predominanta astmului diagnosticat de catre doctor a inregistrat un declin cu cresterea varstei de la 5,8% inprimul an la 2,7% la varsta de 7 ani.
Nu a fost gasita nicio asociatie semnificativa intre greutatea la nastere si un diagnostic de astm curent la toate varstele, cu o asociatie semnificativa doar la varsta de 5 ani, declara cercetatorii. Un copil cu o greutate subponderala la nastere (sub 2,5 kg) a avut o incidenta a simptomelor respiratorii cu 6% mai mult daca a fost expus fumului de tigara acasa, dupa nastere. Pentru cei expusi in utero si dupa nastere la fumul de tigara, riscul a crescut cu 12%, au descoperit cercetatorii.
Dimensiunea si maturitatea sunt factori majori in dezvoltarea plamanilor, spune Dr. de Jongste. Daca dezvoltarea prenatala e diminuata, functiile deteriorate ale plamanilor pot duce la probleme respiratorii. Cand caile respiratorii se dezvolta la dimensiunea maxima, spune el, acesti copii prezinta un risc mai scazut de a dezvolta simptomele, ceea ce poate explica caracterul trecator al riscului crescut. Totusi, functiile pulmonare pot ramane suboptime, chiar si dupa ce copii nu mai prezinta simptome, dupa cum s-a descoperit cu ajutorul studiului.
Acest lucru este important, afirma ei, deoarece s-a speculat ca acesti copii pot fi expusi unui risc marit a morbiditatii respiratorii cand functiile respiratorii scad, o data cu varsta. S-ar putea sustine, de asemenea, spune el, ca dereglarile de crestere a fetusului afecteaza imunitatea, ducand la o rata mai mare a aparitiei simptomelor respiratorii.
Limitarile studiului au inclus rapoartele parintilor despre simtomele respiratorii si dificultatea demonstrarii ca legatura dintre fumat si greutatea scazuta la nastere poate fi atribuita fie expunerii uterine, fie celei prenatale. Este, de asemenea, posibil, spun cercetatorii, ca fumatul in perioada sarcinii sa fie un antecedent al greutatii subponderale, mai degraba decat o confuzie.
Dr. de Jongste si colegii sai au tras concluzia ca “toti parintii ar trebui sa fie incurajati sa nu mai fumeze din cauza faptului ca acest lucru are beneficii evidente asupra copiilor lor. Datele noastre sugereaza ca axarea pe parintii copiilor subponderali la nastere e de un interes specific deoarece copii lor pot fi vulnerabili in mod special la efectele fumului de tutun din mediul inconjurator.
www.medpagetoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|