MedicalStudent.ro

Thursday
Nov 21st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica Terapia genetica poate elimina aproape complet durerile date de artrita

Terapia genetica poate elimina aproape complet durerile date de artrita

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Cercetari recente au scos la iveala faptul a o noua terapie genetica poate elimina durerile cauzate de artrita si poate scadea semnificativ deteriorarile aparute la nivelul articulatiilor afectate, conform unui studiu publicat in jurnalul "Arthritis and Rheumatism".

Pentru ca studiul a fost facut pe soareci, acestia au fost primii supusi ingineriei genetice pentru a dezvolta osteoartrita in acelasi fel ca oamenii si pentru a avea aceeasi predispozitie la boala, mai mare, pe care o au unii dintre noi. Daca studiile merg bine, cercetatorii vor solicita US Food and Drug Administration permisiunea de a incepe testarea umana.

Aproape toata populatia de peste 65 de ani sufera de dureri, umflaturi si deteriorari definitive la nivelul articulatiilor, toate acestea fiind cauzate de osteoartrita. Cea mai frecventa forma de artrita evolueaza in timp si este cauzata de accidente suferite la nivelul articulatiilor sau este pur si simplu rezultatul imbatranirii. Acest studiu a demonstrat ca o injectie – o terapie genitica nou descoperita – a ameliorat in procent de 100% durerile articulare cauzate de aceasta afectiune. Cercetatorii au fost surprinsi sa descopere ca tratamentul a redus cu 35% deteriorarile aparute in urma inflamarii repetate, cauzata de osteoartrita.

Astazi tratamentul artritei e dominat de medicamente non-steroidice, anti-inflamatoare si inhibitoare ale COX-2. Morfina si derivatii ei sunt de asemenea folositi in mod curent, dar pot afecta respiratia si pot duce la dependenta. Aceste medicamente, chiar si asociate, dau rezultate nesatisfacatoare. Terapiile genice au fost incercate si in trecut, dar tehnicile invazive, mai vechi, cereau ca genele terapeutice sa fie injectate direct in celula nervoasa. Ameliorari considerabile ale durerii au fost obtinute, dar in unele cazuri au aparut deteriorari ale nervului.

"Publicatia noastra reprezinta prima dovada cum ca terapia genetica poate functiona intr-un mod aplicabil in clinica", a declarat Stephanos Kyrkanides, D.D.S., Ph.D. "Acest tratament poate fi simplu injectat la nivelul oricarei articulatii afectate, si va gasi calea spre terminatiile nervoase."

Detalii asupra studiului

Proteine denumite receptori sunt crescute in afara organismului uman, si sunt facute capabile sa reactioneze cu elemente nutritive, toxine si hormoni aflati in jurul lor. Fiecare receptor este creat in asa fel incat sa reactioneze cu o molecula semnal specifica. Interactiunea dintre molecula semnal si receptor declansaza o cascada de reactii intracelulare, determinand celula sa raspunda la stimulul aplicat. Celulele nervoase, spre exemplu, au o serie de receptori capabili sa reactioneze in mod natural la substante opioide, care amelioreaza durerea impiedicand transmiterea mesajelor de durerea de-a lungul cailor nervoase.

In acest studiu cercetatorii au folosit terapia genetica pentru a creste de aproximativ o mie de ori numarul de receptori pentru opioide de pe suprafata celulelor nervoase implicate in transmiterea durerii intre articulatia afectata de osteoartrita si maduva spinarii. Totusi, aceste celule nervoase cu numar crescut de receptori au devenit mult mai sensibile la substantele implicate in ameliorarea durerii in mod natural.

Terapia genica a inserat gene modificate in celule implicate in sinteza unei anumite proteine. Pentru a transporta gena in celula, cercetatorii au folosit virusuri inofensive, vectori, capabile sa invadeze celulele umane si sa se insere in ADN-ul acestora. Primul virus folosit in acest studiu a fost Virusul Imunodeficientei Feline (FIV), virus care ataca sistemul imun al pisicilor. Este similar HIV-ului uman, dar nu este infectios pentru om.

Tousi, in ciuda rezultatelor foarte bune, echipa va cauta sa aplice aceeasi terapie genica, dar folosind alt vector. Kyrkanides colaboreaza cu cercetatori de la National Institute on Drug Abuse pentru a stabili daca aceleasi gene folosite in scop terapeutic pot fi introduse in celule folosind un vector adeno-asociat (AAV). AAV au fost aprobati de catre U.S. Food and Drug Administration pentru folosirea in cercetare. Daca incercarea va fi un succes, studiul urmator va aduce dovezile necesare pentru a putea incepe testarile in clinica. Surse neoficiale spun ca unul dintre AAV testate ar fi comparabil ca eficacitate cu FIV.

In afara de studiu, munca lui Kyrkanides a contribuit la dezvoltarea unei teorii conform careia durerea nu este un simptom al osteoartritei, dar este parte din boala. Conform acestei ipoteze, durerea este alcatuita din mesaje nervoase care de-a lungul timpului genereaza modificari permanente de ordin chimic la nivelul cailor prin care circula, facandu-le pe acestea mai sensibile la durere si mai predispuse la inflamare. Acest lucru duce la concluzia ca artrita aparuta la nivelul unei singure articulatii poate fi transmisa si la celelalte prin intermediul sistemului nervos. Mai mult, artrita ar putea duce la aparitia unor inflamatii la nivelul sistemului nervos, care ar putea fi implicate in diverse afectiuni neurologice (Alzheimer, dementa sau scleroza in placi).

Se urmareste descoperirea unei terapii genice care sa impiedice si afectarea sistemului nervos. Se incearca gasirea unor noi medicamente care sa interfere cu receptorii cheie responsabili de inflamatie de la nivelul neuronilor senzitivi din sistemul nervos central.

"Cercetarile care urmeaza sa se faca in viitorul apropiat pot include amplificarea raspunsului organismului la morfina si in consecinta scaderea dozei de morfina necesara ameliorarii durerii", a declarat Ross Tallents, D.D.S., profesor si director al Orofacial Pain Program din cadrul University of Rochester's Eastman Dental Center. "Ideea nou aparuta cum ca afectiunile inflamatorii periferice, cum este artrita, pot duce la inflamatii ale sistemului nervos, aduce in lumina o noua posibila metoda de tratare a afectiunilor inflamatorii de ordin neurologic".


www.news-medical.net
Publicat de :
Alexandru Padineanu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

ADN-ul in surplus

Cercetatorii au inceput de curand sa speculeze ca cele 96 de procente din genomul uman care nu codifica proteine au un rol important. Inainte se credea ca nu au nici un rol si nu se stia motivul. Acum, cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii din California, San Diego, au descoperit o functie importanta al acestui ADN in surplus.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro