MedicalStudent.ro

Sunday
Nov 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica Singuratatea este o molecula

Singuratatea este o molecula

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Se stie deja ca mediul social al unei persoane poate afecta sanatatea, singuratatea deteminand un grad mare de mortalitate. In primul studiu de acest fel, publicat in numarul curent al revistei “ Genome Biology”, oamenii de stiinta de la UCLA au identificat o cale distincta a exprimarii genetice in celule imune ale oamenilor ce prezinta din punct de vedere cronic nivele mare de singuratate.

Rezultatele sugereaza ca sentimentele provocate de izolarea sociala sunt legate de alterarea activitatii genelor ce determina inflamatia, primul raspuns al sistemului imun. Studiul asigura un context molecular pentru a intelege de ce factorii sociali sunt legati de un risc crescut al bolilor de inima, infectiilor virale si cancerului.

Fiind stabilit anterior ca oamenii singuri au un grad de mortalitate crescuta fata de oamenii care nu sunt singuri, cercetatorii incearca acum sa determine daca acest risc este un rezultat al resurselor sociale reduse, ca asistenta fizica sau economica, sau provine in urma impactului biologic al izolarii sociale asupra functionarii corpului uman.

“ Ceea ce arata acest studiu este ca impactul biologic al izolarii sociale atinge unele din procesele interne de baza ale activitatii genelor noastre”, afirma Steve Cole, profesor asociat de medicina la sectia de Hematologie-Oncologie de la “ David Geffen School of Medicine”, si membru al UCLA “Cousins Center for Psychoneuroimmunology”.

“ Am descoperit ca schimbarile din exprimarea genetica a celulelor imune sunt legate in mod specific de experienta specifica a distantei sociale. Diferentele observate sunt independente de alti factori de risc , ca starea de sanatate, varsta, greutatea si medicatia. Schimbarile sunt independente si de marimea obiectiva a retelei sociale a unei persoane”.

Cole si colegii de la UCLA si Universitatea din Chicago au folosit micro-campuri de ADN pentru a studia activitatea tuturor genelor umane cunoscute in celulele albe de la 14 indivizi. Sase participanti s-au incadrat cu 15% in “Scala de singuratate a UCLA”, o foarte folosita modalitate de a masura singuratatea , dezvoltata in 1970; ceilalti participanti s-au clasificat sub 15%.

Cercetatorii au descoperit 209 transcripitii genetice ( primul pas in crearea unei proteine), exprimate diferit in cele doua grupuri, 78 din ele fiind supra- exprimate si 131 exprimate mai putin decat normal. “Exprimarea genetica a leucocitelor pare sa fie remodelata in cazul indivizilor singuri din punct de vedere cronic”, afirma Cole.

Exprimarea excesiva a genelor in cazul oamenilor singuri include multe gene implicate in activarea sistemului imun si in raspunsul inflamator. Dar, interesant, alte cateva seturi-cheie de gene au fost sub-exprimate, incluzandu-le pe cele implicate in raspunsurile antivirale si producerea de anticorpi.

“ Aceste descoperiri asigura tinte moleculare pentru eforturile noastre de a bloca efectele adverse ale izolarii sociale. Am aflat ca ceea ce conteaza la nivel de exprimare genetica nu este numarul de oameni pe care ii cunosti, ci pe cati ii simti foarte aproape peste un timp”. In viitor, amprenta transcriptionala pe care au identificat-o oamenii de stiinta ar putea fi folosita drept “biomarker” pentru a monitoriza interventiile create sa reduca impactul singuratatii asupra sanatatii.

www.medicalnewstoday.com

 


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Terapia genetica poate elimina aproape complet durerile date de artrita

Cercetari recente au scos la iveala faptul a o noua terapie genetica poate elimina durerile cauzate de artrita si poate scadea semnificativ deteriorarile aparute la nivelul articulatiilor afectate, conform unui studiu publicat in jurnalul "Arthritis and Rheumatism".

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro