MedicalStudent.ro

Thursday
Nov 21st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Sindrom X

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Sindromul Fragile X este cea mai comuna forma de boala genetica de tip neuronal mostenita care duce la retard, cu o preponderenta de 1 la 3600 la barbati si 1 la 4000 de femei. Cercetatorii , condusi de Huibert Mansvelder, si-au publicat descoperirile in numarul din 24 mai al jurnalului NEURON, publicat de Cell Press.

Pentru a intelege detaliile referitoare la patologia Sindromului Fragile X, cercetatorii au studiat soareci de laborator cu aceeasi gena modificata, care ar da aceeasi afectiune la oameni. Acestia insa, u incercat sa elimine gena cu pricina. Savantii au intocmit o serie de teste pentru a etala o analiza indetalialta a proprietatilor eloctrofiziologice ale neuronilor din cortexul prefrontal, o regiune responsabila de functii cognitive superioare, incluzand aici invatatul si memorarea, procese care sunt disturbate la indivizii cu probleme neuronale.

Analiza stiintifica asupra soarecilor care sufereau de sindromul X a aratat o multitudine de lucruri interesante, printre care amintim: Neuronii din cortexul prefrontal si nu numai au resimtit o reducere a procesului asa-zis de “long term potentiation”, proces central in formarea de noi legaturi si retele neuronale in memorare si invatare. Savantii au concluzionat ca aceasta reductie neuronala ar putea duce la degenerescenta printr-un dezechilibru la nivelul canalelor de calciu.

Important; au gasit ca stimularea neuronala intensa la acesti soareci, care presupune descarcare de Ca, ar putea duce la restaurarea pe termen lung a memoriei si la plasticitate neuronala.

Acestia au reportat faptul ca indivizii suferinzi de Sindrom X Fragile, pot invata si memora informatia, dar au nevoie de mai multa repetare si aprofundare. De altfel, experimentele pe soareci au demonstrat ca punerea acestora intr-un mediu propice poate duce la imbunatatirea conditiei neuronale.

www.news-medical.net
www.cellpress.com


Publicat de :
Alexandru Padineanu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

O mutatie a unei gene specifice ar putea explica forma mortala a leucemiei

Un nou studiu arata ca mutatiile la nivelul unei gene numite gena Ikaros ar avea un rol important in declansarea leucemiei acute limfoblastica (LAL), o forma agresiva de cancer, rezistenta la tratamentul actual. Cercetatorii spera ca aceasta descoperire va conduce la noi tratamente in abordarea acestei afectiuni.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro