MedicalStudent.ro

Saturday
Apr 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica Procesul de diviziune celulara

Procesul de diviziune celulara

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

Genele care sunt transmise de la mama la copil sunt selectate precoce in timpul maturatiei ovulului in ovar. In procesul de diviziune celulara, care este unic in cazul acestor celule, jumatate din cromozomi sunt eliminati din ou inainte de fertilizare.

Folosind un microscop puternic, cercetatorii de la Laboratorul European de Biologie Moleculara (EMBL) au descoperit cum functioneaza masinaria moleculara care este responsabila de reducerea numarului de cromozomi in celulele oului, la sareci. Este un mecanism foarte diferit de celel care au loc in alte celule ale organismului. Se pare ca procesul este conservat la mai multe specii si ca noile descoperiri ar putea oferi indicii despre cum are loc acest proces la om.

Primul pas in dezvoltarea oului este diviziunea celulelor sale progenitoare, oocitele. Spre deosebire de alte celule ale organismului, oocitul nu se divide astfel incat sa dea nastere la doua celule-fiice identice. In schimb, are o diviziune reducatoare, in urma careia isi injumatateste materialul genetic, rezultand o celula cu 23 de cromozomi, in loc de 46, cat are o celula normala. Este de foarte mare importanta ca numarul de cromozomi sa fie exact jumatate, pentru ca cealalta jumatate este adusa de spermatozoizi in dimpul fertilizarii. Aparatul molecular care se asigura ca oul sfarseste prin a avea exact 23 de cromozomi este un ax bipolar, format din filamente proteice, numite microtubului si care fac parte din microscheletul celulei. Acesti microtubuli se ataseaza de cromozomi, ii separa prin tragere si astfel jumatate din cromozomi ajung intr-un mic corp polar, care va fi ulterior indepartat.

"Microtubulii se gasesc in toate celulele care au capacitate de diviziune. Ceea ce este special la oocite este faptul ca nu au organitele specializate in formarea acestor axe bipolare, organite numite centrozomi." spune Jan Ellenberg, coordonator la Unitatea de Exprimare Genica a EMBL. "Toate celelalte celule au cate doi centrozomi, de unde provin microtubulii. Ei sunt cei care determina structura bipolara a axelor, lucru esential pentru a exclude exact jumatate din cromozomi. Pentru o perioada lunga de timp, nu am inteles cum oocitul mamiferelor este capabil sa asambleze aceste axe fara ajutorul centrozomilor."

Urmarind asamblarea axelor cu ajutorului unui microscop cu putere mare, Ellenberg si asistenta sa, studenta Melina Schuh, au descoperit ca centrozomii care lipsesc sunt inlocuiti de un sistem flexibil, format din multi centri de organizare a microtubulilor in oocite. Ca si centrozomii, acestia servesc drept platforma pe care microtubulii cresc, dar nu sunt structuri permanente. Ei se formeaza numai cand trebuie sa inceapa diviziunea celulara si se acumuleaza in centrul celulei. Aici, aproximativ 80 de astfel de centri individuali incep sa interactioneze, tragand si impingandu-se reciproc. In final, acest lucru duce la un ax organizat, cu doi poli, in care toti cromozomii sunt aliniati pentru eliminarea care urmeaza sa aiba loc.

"Asamblarea unui ax din atat de multe centre dureaza destul de mult si implica multa coordonare in spatiu si timp." spune Melina Schuh. "Daca un centru nu segrega cromozomii cum trebuie, se poate ajunge la boli precum sindromul Down sau infertilitate. De aceea este foarte important sa intelegem cum are loc aceasta diviziune, chiar la originile vietii."

www.news-medical.net
Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Gena responsabila de pierderea auzului - identificata
Gena responsabila de cea mai comuna cauza a pierderii auzului in cadrul adultilor, otoscleroza, a fost identificata pentru prima oara, descoperire prezentata la conferinta anuala a „ European Society of Human Genetics”.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro