Recent,cercetatorii au gasit dovada clara a existentei unei gene relativ comuna in randul populatiei, care ar putea reprezenta explicatia pentru care unii oameni adauga kilograme in plus cu o mai mare usurinta fata de altii. Detalii legate de acest studiu au fost publicate in revista “Stiinta”. Gena, numita FTO, a fost descoperita prin studiul unui esantion de 39000 de indizivi apartinand rasei caucaziene.
Scopul cercetarii a fost de a gasi noi metode de lupta impotriva obezitatii, o problema de sanatate actuala cu raspandire in intreaga lume.
Cercetatorii britanici sustin ca gena FTO este des intalnita in randul populatiei, 63% dintre persoanele supuse studiului avand una sau doua copii ale acesteia.Andrew Hattersley,de la scoala de medicina Peninsula din Exter si Plymouth, si Mark McCarthy de la Universitatea Oxford, au afirmat ca din cele 39000 de persoane, 47% poseda o singura varianta a genei FTO, iar 16% doua variante.
Ei au descoperit de asemenea ca manifestarile acestei gene incep de la varsta de 7 ani. Indivizii care poseda doua copii ale genei au o probabilitate cu 73% mai mare de a dezvolta obezitate decat persoanele care nu au nici o copie. (Conform studiului realizat acestia au in medie cu 3 kilograme mai mult decat cei cu conditii de viata asemanatoare, dar care nu au nici o copie a genei). Riscul de aparitie alobezitatii la o persoana cu o varianta unica a genei FTO este destul de redus, dar prezent.
Hattersley a afirmat ca aceasta gena este implicata in controlul greutatii crescand predispozitia oamenilor ce o poseda de a se ingrasa, fara a mari aportul alimentar.
Cercetarile sunt inca la inceput si nu se cunoaste exact mecanismul de actiune prin care gena determina cresterea in greutate. Cert este ca aparitia ei in genom se datoreaza unei mutatii punctiforme la nivelul ADN-ului.
De asemenea se pare ca gena FTO influenteaza indirect si aparitia diabetului de tip 2 si a bolilor cardio-vasculare.
Leptina, proteina produsa de gena FTO, actioneaza ca un semnal ce sesizeaza centrul satietati de ingestia suficienta a alimentelor.
Studiile arata ca nivelul crescut al leptinei in sange se asociaza cu sindromul de rezistenta la insulina. Acesta determina hipertensiune arteriala, un nivel scazut al colesterolului HDL si un exces de insulina.
Toate acestea cresc considerabil riscul aparitiei unei boli cardiace.
Totusi,in principal, aceasta gena este implicata in aparitia obezitatii.Cercetatorii au subliniat faptul ca ea nu este singura responsabila de amploarea pe care a capatat-o in ultimele decenii obezitatea.
Regimul de viata neadecvat, lipsa exercitiilor fizice si alimentatia necorespunzatoare au un rol esential.
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus
www.pslgroup.com
www.reutters.com
< Anterior | Urmator > |
---|