MedicalStudent.ro

Friday
Nov 22nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica Diabetul blocat de celulele stem

Diabetul blocat de celulele stem

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii brazilieni si americani au folosit transfuzii cu celule stem proprii ale pacientilor pentru a trata diabetul zaharat tip I. Pacientii cu aceasta boala sunt cunoscuti ca insulino-dependenti si necesita injectii regulate cu acest hormon. Dar 14 din 15 pacienti tineri nou-diagnosticati cu diabet tip I nu mai au nevoie de injectii - tratament care poate dura uneori si ani de zile - daca sunt tratati cu celule stem.

Totusi, expertii au avertizat Revista Asociatiei Medicale Americane ca acesta este un studiu preliminar si neconcluziv. "Vrem sa evitam crearea de false sperante, bazate pe aceste rezultate timpurii." spune dr. Iain Frame.

Diabetul tip I este cauzat de sistemul imun al pacientilor, care distruge celulele producatoare de insulina din pancreas. Unii pacienti reactioneaza mai repede la tratament decat altii, iar durata efectului este de asemenea variata.

Un pacient a fost capabil sa supravietuiasca fara tratament cu insulina timp de 35 de ani si patru alti pacienti timp de minim 21 de luni. Doi pacienti care au raspuns mai tarziu nu au avut nevoie de injectia cu insulina pentru 1 si 5 luni.

Studiile anterioare au sugerat ca terapia cu celule stem poate sa fie promitatoare pentru diabetul tip I. Cheia pentru celulele stem sunt organele adulte sau celule embrionare, iar celulele stem adulte sunt identificate si separate de alte celule. Celulele stem embrionare sunt prelevate de la embrionii de 5 zile.

Se crede ca astfel celulele stem pot genera noi celule ale sistemului imun, care sa nu atace celulele pancreatice producatoare de insulina, ajutand astfel in apararea celulelor producatoare de insulina viabile care i-au mai ramas pacientului.Totusi, este posibil ca acest tratament sa duca si la cresterea de noi celule beta, producatoare de insulina.

O a treia varianta este ca tratamentul sa stimuleze un mecanism inca necunoscut care opreste distrugerea celulelor beta existente. Aceste rezultate indica posibilitatea ca terapia cu celule stem sa aiba un impact dramatic.

Acest studiu este insa mic, nu a monitorizat pacienti pe o perioada lunga de timp si nu compara pacientii intre ei, nici cu pacienti care au ramas netratati sau care au beneficiat de o terapie alternativa. "Este binecunoscut faptul ca exista o perioada de remisie relativa pana la instalarea definitiva a diabetului tip I, care complica interpretarea rezultatelor."

"Toate aceste lucruri trebuie cercetate mai in detaliu, inainte de a face descoperiri concluzive in aceasta directie."
Dr. Richard Burt, de la Universitatea Northwestern din Chicago, care a lucrat la acest studiu, spune: "Nu folosesc cuvantul tratament, sau cuvantul reusita, dar este un pas inainte." "Este pentru prima data cand o terapie cu celule stem este folosita in cazul acestei afectiuni."

Cercetarile anterioare au sugerat ca de terapia cu celule stem pot beneficia doar pacientii cu boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida sau boala Crohn. Din 2,2 milioane de pacienti cu diabet in Anglia, doar 300.000 au diabet tip I. Totusi, din motive necunoscute, numarul copiilor britanici sub 5 ani care fac diabet tip I a crescut de 5 ori in ultimii 20 de ani.(bbc.co.uk)


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

MicroARN-ul impiedica proliferarea celulelor stem la soareci
Intr-un articol publicat in Nature, cercetatorii de la Rockefeller University, in New York, au aratat ca fasii scurte de ARN decodificat, numite microARN-uri, au rol reglator la nivelul pielii soarecilor. In timpul gestatiei, celulele stem de la nivelul pielii incep sa se diferentieze si migreaza catre exterior pentru a forma ceea ce se numeste epiderma, stratul protector extern al pielii.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro