MedicalStudent.ro

Thursday
Nov 21st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica Cercetatorii au descoperit corelatii intre variatiile genetice si psoriazis

Cercetatorii au descoperit corelatii intre variatiile genetice si psoriazis

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Intr-un studiu care a urmarit bazele genetice ale psoriazisului, cercetatorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis au descoperit sapte noi variatii ale ADN-ului care cresc riscul afectiunilor pielii. Ei au aratat ca variatia unei singure gene coreleaza psoriazisul si artrita psoriatica cu patru boli autoimune: diabetul de tip I, Grave’s disease, boala celiaca si artrita reumatoida.

Psoriazisul este o boala autoimuna caracterizata prin roseata si descuamarea pielii insotita de mancarime si/sau durere.Un procent cuprins intre 10 si 30% din acestia dezvolta artrita psoriatica extrem de dureroasa si extenuanta.

“Boli precum psoriazisul sunt incredibil de complexe la nivel genetic”, afirma Anne Bowcock, profesor de genetica la School of Medicine. “Cercetarile noastre arata ca diferente mici in structura ADN-ului sunt deosebit de importante in aparitia psoriazisului. Fiecare variatie are o contributie mica in aparitia bolii, dar pacientii prezinta de obicei un numar crescut de diferite variatii genetice care sporesc riscul de aparitie a psoriazisului si a artritei psoriatice.”

Cercetatorii s-au concentrat asupra variatiilor genomului, asupra polimorfismului mononucleotidelor. In timp ce trei bilioane de nucleotide sunt identice de la om la om, alte zece milioane de nucleotide, prin polimorfism, fac fiecare om unic. Aceste nucleotide joaca un rol crucial in predispozitia unei persoane catre o anumita boala.

Intregul genom a fost studiat pentru a identifica variatiile genetice care cresc riscul de cancer de san, boli de inima si diabet de tip II.

Cercetatorii au descoperit ca cel mai mare risc de psoriazis apare la persoanele al caror genom contine o colectie de gene care au rolul de a distinge in organism celulele organismului de cele straine. Dar numai 10% din acestia dezvolta boala, ceea ca conduce la ideea ca alti factori genetici sau de mediu contribuie la aceasta boala.

Variatia genei HCP5 este corelata cu aparitia psoriazisului si a artritei psoriatice. Aceeasi variatie se pare ca intarzie debutul SIDA la persoanele infectate cu HIV. Ceea ce este interesant este faptul ca infectii precum cele cu HIV, infectii care solicita un raspuns imun crescut pentru a incetini dezvoltarea bolii, duc la inflamatii excesive ale pielii si incheieturilor, conducand la psoriazis si artrita psoriatica.

Variatia genetica a cromozomului 4 este, de asemenea, implicata in aparitia psoriazisului, a cromozomului 13 in modificarea proteinelor, iar a cromozomului 15 este resposabila de producerea unei proteine care activeaza TNF alpha (tumor necrosis factor-alpha) in celulele dendritice. Cat timp TNF alpha ajuta in lupta impotriva infectiilor se pare ca ar avea un rol important in aparitia psoriazisului. Cateva medicamente utilizate in psoriazis se leaga de TNF alpha si ii intrerupe “comunicarea” cu celulele dendritice.

Variatiile genetice pot ajuta la descoperirea a noi medicamente.


www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Neuropatia periferica poate avea drept cauza o mutatie genetica
Neuropatia periferica este o afectiune nervoasa ce atinge aproximativ 3% din persoanele peste 60 de ani, fiind caracterizata prin distrugeri la nivelul sistemului nervos periferic. Etiologia, preventia si tratamentul acestei afectiuni sunt in mare parte necunoscute.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro