MedicalStudent.ro

Friday
Apr 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica Celulele albe, convinse de medici sa lupte impotriva cancerului

Celulele albe, convinse de medici sa lupte impotriva cancerului

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Oamenii de stiinta americani au descoperit o modalitate prin care organismul uman poate fi convins sa lupte el insusi impotriva celulelor canceroase. Celulele care prolifereaza in cazul cancerului scapa de procesul natural prin care organismul inlatura celulele.

Acum insa, cercetatorii de la Institutul National de Sanatate din SUA au inregistrat mai multe succese care demonstreaza ca sistemul imunitar poate fi ajutat sa atace si sa distruga tumorile printr-o modalitate similara cu cea folosita pentru a se vindeca de o raceala ori gripa. Ideea doctorului Steven Rosenberg a fost sa modifice genetic celule T (un anumit tip de limfocite - "luptatorii" sistemului imunitar), respectiv sa le combine cu un virus care "stie" sa detecteze celulele canceroase.

"Bomba inteligenta" a dat rezultate neasteptate in cazul a doi pacienti cu o forma grava de melanom (cancer de piele), ei parand a fi complet vindecati dupa aplicarea noului tratament, relateaza CNN.

Procedeul are mai multe etape: initial, doctorii au prelevat de la pacienti celulele albe, care au fost apoi combinate cu virusul modificat genetic in laborator in asa fel incat sa poata gasi tumorile canceroase si sa le atace. Apoi, pacientii au fost supusi chimioterapiei pentru ca celulele albe originale (simple) sa fie inlaturate. Dupa aceasta, bolnavilor le-au fost inoculate limfocitele modificate genetic si au fost tratati cu un medicament numit Interleukin2, care le-a consolidat noul sistem imunitar. Procedeul a dat rezultate incurajatoare nu numai pentru cei care sufera de cancer de piele, dar si pentru pacientii afectati de cancerul de plamani sau cancerul la san.

Terapia este inca departe totusi de a deveni un panaceu, ea dand rezultate doar asupra a doi pacienti din cei 17 testati. Dar succesul americanilor marcheaza cu siguranta un nou capitol in lupta cancerului, au apreciat doctori din mai multe tari, chiar daca procedeul se afla abia la inceput. Urmatorul pas pe care doctorul Rosenberg spera ca il va putea face va fi un test medical prin terapie genetica mai puternica, prin care organismul sa fie invatat sa lupte si in cazul altor tipuri de cancer.

O alta realizare in lupta impotriva cancerului a fost anuntata aproape concomitent cu prima - tot de oamenii de stiinta americani. Acestia au inventat un medicament prin care este exploatat mecanismul de autodistrugere pe care il poseda celulele (apoptoza). La testele de laborator, medicamentul administrat soarecilor a reusit sa determine celulele canceroase sa se "sinucida" si in acelasi timp sa nu afecteze tesuturile sanatoase.

PAC-1, cum a fost numit medicamentul, transforma o proteina latenta continuta de celule (procaspaza-3) in forma sa activa (caspaza-3), care condamna celulele la moarte. Iar tratamentul se pare ca functioneaza tocmai pentru ca procaspaza-3 este mai raspandita in randul celulelor canceroase (nivelul ei fiind de 20 de ori mai ridicat in cazul celulelor canceroase de la rinichi si din plamani decat in cazul celulelor sanatoase).

www.medpagetoday.com

mednews.wustl.edu


Publicat de :
Chiriloaie Corina
Puncte: 663
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

O lume fara durere

Cum ar fi sa nu simtim durerea, sa ne lovim fara a ne da seama sau sa punem mana pe o plita incinsa fara a avea nicio reactie? E greu de imaginat o lume fara durere. Totusi, ea exista.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro