Migdalele, desi au un continut ridicat in grasimi, reduc colesterolul. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii canadieni in urma unui studiu efectuat pe o populatie cu un nivel crescut al colesterolului. Scopul cercetatorilor a fost sa determine daca, si la ce nivel de consum, migdalele pot reduce riscul aparitiei bolilor coronariene scazand lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL) – colesterolul "rau".
Oamenii de stiinta din Toronto au demonstrat experimental ca aproximativ 30 de grame de migdale (echivalentului unui pumn) consumate zilnic reduc nivelul de colesterol cu mai mult de patru procente. La cei care au consumat o cantitate dubla, 60 de grame de migdale pe zi, nivelul colesterolului a fost redus si mai mult – cu 9.4% mai putin colesterol decat nivelul initial. Studiul a aratat si ca atat cei care au consumat numai 30 de grame, cat si cei care au consumat mai mult si-au pastrat greutatea, ba mai mult, un alt beneficiu al introducerii migdalelor in dieta ar putea fi scaderea in greutate (atunci cand se asociaza si o alimentatie hipocalorica). Riscul de a castiga in greutate scade considerabil.
Conform doctorului Jenkins, migdalele sunt o sursa buna de proteine vegetale. Ele prezinta si alte avantaje – sunt bogate in antioxidanti si vitamine, astfel reducand si riscul de cancer, diabet sau Alzheimer, precum si alte boli cronice. 90% din cantitatea de grasime din migdale este reprezentata de grasimi nesaturate, ceea ce face ca, in timp, aportul de migdale sa reduca colesterolul. Ele sunt incarcate cu proteine, fibre, zinc, seleniu, cupru, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, vitamina E si alti anitoxidanti.
Se crede ca acidul folic din migdale scade nivelul de homocisteina, aminoacidul care pare sa contribuie la dezvoltarea placilor de aterom din artere. Proprietatea migdalelor de a reduce riscul de boli coronariene ar putea fi datorata si efectului antioxidant al vitaminei E.
Magneziul este un blocant natural al canalelor de calciu – astfel el face vasodilatatie (inclusiv la nivelul coronarelor), scade rezistenta capilara si usureaza in acest fel circulatia sanguina, favorizand aportul de oxigen si nutrienti la tesuturi. Studiile au demonstrat ca un deficit de magneziu duce la infarct, iar in urma unui infarct, atunci cand nu exista suficient magneziu, afectarea organica a inimii este mai pronuntata.
Potasiul, un electrolit important implicat in transmiterea nervoasa si contractia tuturor muschilor, inclusiv a miocardului, este foarte util in mentinerea tensiunii arteriale normale si a functiei cardiace normale.
Migdalele par a fi utile si in diabet, s-a demonstrat ca nivelul glucozei in sange imediat dupa masa este mai scazut la cei care le consuma. Dupa o masa bogata in glucide asociata cu consumul de migdale indexul glicemic este diminuat, iar nivelul de crestere a glicemiei dupa masa scade.
Asadar, consumul de migdale este o solutie utila atat pentru cei sanatosi cat si pentru cei cu risc pentru anumite boli.
www.nutraingredients.com
www.scienceblog.com
www.naturalnews.com
www.whfoods.com
< Anterior | Urmator > |
---|