Un studiu publicat in “ British Journal of Nutrition” informeaza cum coacazele ar putea prezenta actiune cardioprotectoare, prin reducerea considerabila a colesterolului. Autorul principal, Wilhelmina Kalt, a condus teste pe porci cu un regim alimentar bazat pe coacaze.
Porcii au fost selectati pentru studiu deoarece prezentau nivele de LDL similare celor de la oameni, fiind susceptibili bolilor vasculare induse de regimul alimentar. Porcii pot dezvolta de asemenea placi aterosclerotice in aorta si artera carotida, avand tensiunea asemanatoare oamenilor.
Activitatea antioxidanta a coacazelor ar putea explica potentialul lor cardioprotector observat in acest studiu. Antioxidantii sunt captatori ai radicalilor liberi, ajutand la protectia impotriva oxidarii celulare ce poate determina boli cardiovasculare, boli neurodegenerative ( boala Alzheimer) si unele tipuri de cancer.
Intr-un studiu asupra capacitatii antioxidante a alimentelor, utilizand un test numit ORAC ( Oxygen Radical Absorbing Capacity), coacazele au obtinut unul din punctajele cele mai mare. Componenta principala ce imprima actiunea antioxidanta o constituie polifenolii, in special flavonoidele.
Potrivit dr. Kalt, flavonele ar putea actiona drept antioxidanti pentru a inhiba oxidarea LDL, reducand si inflamarea vasculara prezenta in ateroscleroza . Autoarea recomanda pacientilor sa aleaga coacazele alaturi de alte fructe colorate si legume ce contin antioxidanti. “ Consumul mai mare de fructe si legume va ajuta in preventia bolilor si controlul greutatii. “
www.bio-medicine.org
www.wikipedia.com
< Anterior | Urmator > |
---|