MedicalStudent.ro

Tuesday
Apr 08th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Soareci infectati cu malarie vindecati cu o doza dintr-un nou medicament

Soareci infectati cu malarie vindecati cu o doza dintr-un nou medicament

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Cercetatorii de la John Hopkins University au vindecat soareci infecatati cu malarie folosind o singura doza dint-un medicament sintetic care are la baza un vechi remediu chinezesc bazat pe plante .

Se apreciaza ca acesti compusi peroxid , ce contin o unitate oxigen-oxigen cu rol esential , promit nu doar sa fie mai eficiente fata de cele mai bune remedii actuale dar si mai sigure .

Malaria afecteaza intr 300 si 500 de milioane de oameni pe an , omorand intr 1,5 si 3 milioane , in majoritatea copii , si mai ales in tarile subdezvoltate .

Cele mai multe speci ale parazitului au inceput sa dezvolte rezistenta fata de tratamentele actuale .

Noul medicament propus de John Hopkins University se numeste trioxan si mimeaza artemisina , substanta activa a unui medicament chinezesc pe baza de plante , Artemisia annua, folosit in tratamentul malariei si a altor febre , de cateva mii de ani .

Unitatea oxigen-oxigen din peroxizi determina ca parazitii sa se autodistruga . Parazitul digera hemoglobina , in urma procesului se elibereaza hemul care in contact cu acesti peroxizi determina o reactie chimica puternica ce elibereaza radicali liberi de carbon si agenti oxidanti , care mai apoi omoara parazitii .

Primele generatii de trioxan aveau o serie de neajunsuri , printre care timpul de injumatatire de mai putin de o ora . Noii compusi nu mai prezinta aceste dezavantaje .

De asemenea , sansele ca noii compusi sa se transforme in substante toxice in urma metabolizarii sunt mult mai mici , oferind mai multa siguranta decat medicamentele anterioare.

Desi dupa standardele tarilor dezvoltate substanta este ieftina , folosirea pe scara larga a medicamentului ramane greu de realizat .(www.sciencedaily.com)


Publicat de :
Nicolaie Ploscutanu
Puncte: 656
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Dezvoltarea rezistentei la antibiotice din clasa macrolidelor

Cercetatorii de la Universitatea Illinois din Chicago au descoperit modul in care unele bacterii pot supravietui in cadrul unui tratament cu antibiotice. Rezultatele si concluziile, publicate in revista “Molecular Cell”, nr. din 24 aprilie 2008, ar putea reprezenta un pas foarte important in identificarea unor antibiotice mai eficiente, menite sa trateze o multitudine de infectii.

Eritromicina si alte antibiotice din clasa macrolidelor – azitromicina si claritromicina, sunt adesea folosite in tratarea infectiilor tractului respirator, precum si a sifilisului, acneei si gonoreei. Medicamentele pot fi utilizate de catre pacientii alergici la penicilina.

Antibioticele din clasa macrolidelor actioneaza pe ribozomi, formatiuni din cadrul celulelor, responsabile de sinteza proteica. O noua proteina sintetizata paraseste ribozomul, antibioticul putand respinge infectia prin simpla sa atasare de ribozom si impiedicarea transferului proteinelor de care bacteriile au nevoie.

“Unele bacterii au dezvoltat un mod de a “simti” prezenta unui antibiotic in canalul ribozomal si, ca raspuns, activeaza genele care le confera rezistenta fata de medicament”, potrivit spuselor lui Mankin. Acest fenomen este cunoscut de cateva decenii, insa mecanismul prin care acesta se produce nu era cunoscut.

“Combinand datele biochimice cu ceea ce cunoastem deja, privind structura canalului ribozomal am reusit sa identificam cateva dintre sursele cheie implicate in mecanismul inductiei la nivel molecular”, spune Vasquez – Laslop, cercetator.

“Noi am cercetat doar raspunsul la eritromicina. Exista multe alte antibiotice, insa si gene rezistente in cadrul bacteriilor patogene, adaptate acelorasi mecanisme. Acesta este doar un inceput. “


www.medicalnewstoday.com

Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro