MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Cum induce mirtazapin cresterea in greutate?

Cum induce mirtazapin cresterea in greutate?

Evaluare articol: / 25
Cel mai slabCel mai bun 

MirtazapinMirtazapin este un antidepresiv atipic ce blocheaza receptorii alfa-2 presinaptici, antagonizand selectiv receptorii serotoninergici 5-HT2 (responsabili de agitatia psihomotorie) si 5-HT3 (responsabili de greata si voma)din sistemul central si periferic; intensifica transmisia serotoninergica la nivelul receptorilor 5-HT1 si blocheaza receptorii muscarinici si histaminergici.

Mirtazapin nu este un ISRS (inhibitor selectiv al recaptarii
serotoninei). Serotonina acumulata in fanta va actiona pe receptorii responsabili de actiunea antidepresiva, 5-HT1A. Mirtazapin este asociata cu cresterea in greutate atat in tratamentul pe termen scurt, cat si in cel pe termen lung. Se pune intrebarea daca mecanismul este o posibila scadere a ratei metabolice.

Pacientii tratati cu mirtazapin semnaleaza un apetit crescut, in special pentru carbohidrati. Studiile au aratat ca mare parte din surplusul in greutate apare in primele patru saptamani de tratament, iar incidenta castigului in greutate dupa 12 saptamani de tratament cu mirtazapin a fost de 21%.

Nu s-a elucidat inca mecanismul de crestere in greutate datorita mirtazapinei. Mai multe ipoteze sugereaza ca luarea in greutate ar fi un efect secundar al actiunii acesteia pe receptorii 5-HT2C si H1.

O alta ipoteza este considerata dereglarea controlului neurobiologic care regleaza pofta de mancare.Studiile au aratat, in general, o scadere a ratei metabolice la pacientii tratati cu antidepresive. Conform acestui studiu, se recomanda un control riguros al alimentatiei la pacientii carora li se recomanda mirtazapin.

Studiile nu au aratat insa daca un mod de viata proactiv poate ajuta la scaderea in greutate in timpul tratamentului cu mirtazapin. Anumite antidepresive pot induce, in general, luarea in greutate, ca rezultat al cresterii masei tesutului adipos si al nivelului seric de leptina, hormon care controleaza apetitul. Astfel, o alta ipoteza ar fi ca modificarea nivelului de leptina este responsabila de acest efect nedorit.

In concluzie, deoarece nu se cunoaste exact mecanismul de crestere in greutate in urma tratamentului cu mirtazapin, se doreste elucidarea acestuia in viitorul apropiat intrucat implicatiile acestui efect secundar pot fi catastofale in cazul pacientilor cu dislipidemie, boli coronare, hiperglicemie si boli corelate cu obezitatea precum diabetul de tip 2.

www.medscape.com/viewarticle/588676
Cristea, A.-Tratat de farmacologie, Editura Medicala, Bucuresti, 2008


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Soareci infectati cu malarie vindecati cu o doza dintr-un nou medicament

Cercetatorii de la John Hopkins University au vindecat soareci infecatati cu malarie folosind o singura doza dint-un medicament sintetic care are la baza un vechi remediu chinezesc bazat pe plante .

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro