MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Efectul polifenolilor din ceai asupra metabolizarii hepatice a xenobioticelor

Efectul polifenolilor din ceai asupra metabolizarii hepatice a xenobioticelor

Evaluare articol: / 19
Cel mai slabCel mai bun 

PolifenolParacetamolul este unul dintre cele mai studiate medicamente care la doze crescute este toxic hepatic. Administrat la dozele recomandate terapeutic, acesta este metabolizat prin conjugare hepatica. Expunerea la doze ridicate de paracetamol creste nivelul N-acetil-benzochinoniminei, metabolit puternic electrofil, considerat a fi responsabil de afectarea ficatului.

Cercetarile de la Dalian Medical University publicate in 21 aprilie 2009 in World Journal of Gastroenterology au studiat efectul polifenolilor din ceai asupra hepatotoxicitatii paracetamolului. Studii recente au aratat efectul benefic al acestora si in reducerea stresului oxidativ corelat cu diverse afectiuni precum cancer, boli cardiovasculare sau alte afectiuni neurodegenerative.

Ficatul este principalul organ responsabil de metabolizarea polifenolilor din ceai. Citocromul P450 joaca rolul principal in metabolizarea xenobioticelor si nu numai; el este implicat si in biosinteza si catabolismul altor substante endogene precum vitaminele, acizii grasi, hormonii si prostaglandinele. Atat inhibarea cat si inductia enzimatica a acestuia poate duce la stres oxidativ celular si la afectarea tesuturilor.

Investigatiile recente au identificat rolul izoformelor CYP2E1 si CYP1A2 si a glutationului intracelular in inducerea toxicitatii hepatice de catre paracetamol.

Rezultatele au aratat ca polifenolii scad doza-dependent nivelurile de CYP450 si CYPb5. De asemenea, acestia reduc nivelurile de CYP2E1 si CYP1A2 , indicand un efect hepatoprotector corelat cu inhibitia izoformelor citocromului P450.

Inhibitia izoformelor CYP2E1 si CYP1A2 duce la reducerea formarii N-acetil-p-benzochinoniminei, metabolitul paracetamolului invinovatit de hepatotoxicitate si de aici efectul benefic al polifenolilor in scaderea toxicitatii hepatice a xenobioticelor.

Mai multe informatii: http://www.wjgnet.com/1007-9327/15/1829.asp

Bibliografie:
Chen X, Sun CK, Han GZ, Peng JY, Li Y, Liu YX, Lv YY, Liu KX, Zhou Q, Sun HJ. Protective effect of tea polyphenols against paracetamol-induced hepatotoxicity in mice is significanly correlated with cytochrome P450 suppression.
World J Gastroenterol 2009; 15(15): 1829-1835
www.medicalnewstoday.com

Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Medicamentele fara efecte secundare pot fi solutia pentru boala Alzheimer
Sunt 100 de ani de cand boala Alzheimer a fost descoperita si in continuare cele mai bune tratamente pentru aceasta sunt medicamente foarte toxice pentru organismul uman. Dar noi cercetari de la Universitatea Rockefeller, publicate in editia online a Academiei Nationale de Stiinte, au identificat tinta terapeutica, numita cazein kinaza 1. Aceasta poate fi cheia pentru a stopa evolutia bolii. Cercetarile, bazate pe studiul celulelor mamiferelor, arata ca substantele chimice care blocheaza cazein kinaza 1 nu interfera cu caile esentiale conectate apropiat.

Boala Alzheimer este cauzata de o sinteza unei mici proteine numita beta-amiloid, care este formata atunci cand o proteina mai mare este scindata in bucati. Dar enzima care produce beta-amiloidul este de asemenea raspunzatoare de scindarea unei alte proteine, numite Notch. Problema cu medicamentele existente este ca blocheaza aceste enzime pentru a opri sinteza beta-amiloidului, dar in acelasi timp blocheaza si clivarea proteinei Notch, care joaca un rol important in dezvoltarea unor celule neuronale sanatoase.

Noile cercetari, bazate pe studii conduse de Marc Fajolet si de castigatorul premiului Nobel - Paul Greengard - director al Centrului Fisher pentru Cercetarea Bolii Alzheimer, au identificat o alta proteina, cazein kinaza 1. Aceasta are rol in reglarea enzimelor. Cand a fost blocata cazein kinaza 1, productia de beta-amiloid a scazut, dar semnalizarea prin Notch nu a fost afectata.

Greengard spune: "Studiile pe tesut nervos de la pacienti afectati de boala Alzheimer au aratat o crestere a exprimarii cazein kinazei 1." "Am descoperit ca enzimele cheie implicate in producerea beta-amiloidului - numite BACE si gama-secretaza - erau tintele cazein kinazei 1, asadar am investigat ce rol joaca aceasta."

Cercetatorii au modificat celule de sobolani pentru a genera o forma de cazein kinaza 1 care sa fie mereu activa, si au descoperit ca aceste celule produceau mai multa proteina beta-amiloid decat era normal. Apoi, folosind trei tipuri diferite de substante chimice, au blocat activitatea proteinei. Cand au facut asta, au putut sa opreasca sinteza proteinei beta-amiloid fara sa afecteze semnalizare proteinelor Notch.

Studiile sugereaza ca o terapie a bolii Alzheimer bazata pe aceste substante ar putea sa reduca sau chiar sa opreasca producerea de beta-amiloid fara sa aiba efecte secundare. "Numeroasele eforturi au fost facute pentru obtinerea medicamentelor inhibitoare de gama-secretaza", spune Greengard, "dar la studiile pe animale s-au observat importante efecte secundare. Speram ca cercetarile sa poata duce la obtinerea unor medicamente care nu au aceste probleme." (sursa www.medicalnewstoday.com)
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro