MedicalStudent.ro

Monday
May 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Botox este eficient la copiii cu sindrom CHARGE

Botox este eficient la copiii cu sindrom CHARGE

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Toxina botulinica, numita si Botox, este una dintre cele mai folosite molecule pentru reducerea ridurilor. Este de asemenea si una dintre cele mai otravitoare substante naturale. Multumita dr. Sam Daniel de la Clinica ORL a Spitalului de Pediatrie din Montreal a Universitatii McGill, aceasta proteina a devenit o modalitate eficienta de salvare de la traheostomie a nou-nascutilor care sufera de sindromul CHARGE.

Dr. Daniel descrie cazul primului nou-nascut tratat cu aceasta toxina intr-un articol din Arhivele ORL, datat 17 martie.

Sindromul CHARGE este rar, dar poate deveni fatal in formele severe. Sindromul include o varietate de defecte congenitale, cardiace, oculare sau poate chiar ataca glandele salivare. Acestea sunt supra-stimulate si secreta fluid in exces, care este descarcat in plamani, ducand la asfixie. A fost si cazul pe care dr. Daniel il discuta in articolul sau: la varsta de 2 ani si jumatate, micul Franck (acesta nu este numele sau real) nu putea sa respire singur si traheostomia parea inevitabila, pentru a-i putea usura tractul respirator.

Dr. Daniel a propus un tratament experimental ca o ultima solutie: injectia cu doza de un minut de Botox in fiecare dintre glandele salivare ale lui Franck. Acest lucru nu mai fusese facut niciodata la un individ atat de tanar, dar nici o alta optiune nu putea sa previna intubarea permanenta. La doua saptamani dupa injectie, Franck putea sa respire singur. Acum duce o viata normala alaturi de parintii sai.

Toxina botulinica este o neurotoxina foarte puternica, adica blocheaza activitatea nervoasa. In cazul lui Franck, a blocat nervii care stimulau glandele lui salivare, reducand astfel secretia la un nivel normal. Copilul a avut apoi nevoie de mai multe injectii, la 4-6 luni timp de un an si jumatate, pana cand glandele s-au atrofiat si nu au mai produs saliva in exces.

De la aceasta incercare de acum 5 ani, dr. Daniel a facut peste 1000 injectii cu Botox la copii mici, inclusiv la 12 nou-nascuti.

"Acest tratament este foarte eficient si pana astazi nu am intalnit niciun efect secundar major, in ciuda lucrurilor negative care s-ar spus despre Botox in media. Ne ajuta totodata sa imbunatatim calitatea vietii pacientilor nostri." a explicat el.

www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Depresia creste sensibilitatea pacientelor la actiunea anestezicelor generale

Un studiu recent realizat de Dr. Mary A. Herman de la Universitatea din Florida aduce in prim-plan un factor inedit care pare sa influenteze reactivitatea pacientelor in faza de inductie anestezica : sindromul depresiv.

 

Exista numeroase statistici care demonstreaza amploarea si importanta fenomenului depresiv in patologia moderna. Un exemplu este prevalenta simptomelor depresive la femeile care sufera de diverse forme de cancere din sfera ginecologica (12%-33%) sau cancer mamar (15%-46%). Este astfel indicata analiza implicatiilor acestora asupra evolutiei globale a pacientelor, atat in plan psihologic cat si in ceea ce priveste raspunsul obiectiv la tratament.

Studiul de fata a cuprins paciente apartinand intervalului de varsta 40-81 de ani, internate in vederea extirparii chirurgicale a unei tumori pelvine de natura incerta. Evaluarea preoperatorie a evidentiat in 11 cazuri existenta unor antecedente depresive. S-au folosit in acest scop teste psihologice standardizate precum BDI-II (Beck Depression Inventory-Second Edition) si “ Future Pessimism Scale of the Millon Behavioral Medicine Diagnostic”.

Sensibilitatea la actiunea dozei standard de agent anestezic administrata in faza de inductie a fost testata cu ajutorul unui senzor special plasat pe fruntea pacientelor.

Rezultatele au aratat ca pacientele cu sindrom depresiv, care obtinusera punctaje corespunzatoare la testele psihologice, au fost mai susceptibile la efectul anestezic. Simpla existenta a unui istoric depresiv, nemanifest in momentul interventiei, nu a generat nici o modificare.

Ipoteza influentei depresiei in procesul anestezic a mai fost vehiculata si de alte studii recente; rezultatele vor trebui insa confirmate prin cercetari de mai mare amploare, putand implica in viitor adaptarea protocoalelor medicale.


Bibliografie : www.clinicalpsychiatrynews.com

Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro