Noi tratamente ţintite menite să modifice mecanismele de apariţie a unor boli inflamatorii cronice precum artrita reumatoidă, vasculita, artrita psoriazică au la bază o terapie ţintită pe mecanismele moleculare de apariţie a inflamaţiei. Factorul de necroză tumorală alfa (TNFα) este o citokină biosintetizată şi exprimată de către celulele sistemului imunitar.
Citokinele sunt unităţi proteice sau peptidice ce acţioneză ca meditori locali în comunicarea intercelulalră. TNFα este implicat în apariţia inflamaţiei şi a răspunsului inflamator. De asemenea este implicat şi în unele activităţi imunoreglatoare. În urma acestor observaţii au apărut pe piaţa farmaceutică o serie de substanţe noi care au rolul de a interveni ţintit la nivel molecular, în cascada apariţiei răspunsului inflamator. Astfel, blocarea TNFα ar putea reduce răspunsul inflamator. De altfel antagoniştii TNFα reprezintă o nouă abordare a tratamentului inflamaţiei implicate în diverse boli cronice. Mecanismul de acțiune a TNFα implică o serie de proteine intracelulare semnalizatoare.

Atât TNFα cât şi receptorii săi sunt trimeri. Legarea TNFα de receptori determină o rearanjare a cozilor citosolice a receptorilor, ceea ce duce la agregarea unor proteine semnalizatoare care activează o protein kinază ce fosforilează kinaza IkB (IKK). IKK este un heterotrimer compus din două unităţi (IKKα şi IKKβ) şi o unitate reglatoare numită NEMO. IKKβ fosforilează IkB, care marchează proteina pentru ubiquitinare şi degradare în proteazomi. Forma NFkB eliberată ajunge la nivelul nucleului celular, unde alături de alte proteine determină transcripţia genelor ţintă.
Proteinele NFkB sunt proteine latente reglatoare ale expresiei genice ce se găsesc în majoritatea celulelor eucariote ale animalelor superioare. Sunt implicate în apariţia inflamaţiei şi a răspunsului imunitar. Un răspuns inflamator excesiv la nivel celular poate duce la inflamaţia cronică, care este implicată în apariţia bolilor inflamatorii cronice. Uneori acest ”stres” celular poate în cele din urmă promova apariţia cancerului. Proteinele semnalizatoare NFkB au fost determinate în cantitate mare în diverse tipuri de cancer. Numeroase studii indică şi faptul că proteinele NFkB ar putea avea rol şi în dezvoltarea organismului.
Printre medicamentele blocării expresiei TNFα cu utilizare clinică Infliximab (INF), Etanercept (ETA) şi Adalimumab (ADA).

Bibliografie:
Bruce Alberts, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts, Peter Walter, Molecular Biology of the cell, Fifth Edition, 952-956 (2008)
Urmator > |
---|