Femeile dintr-un studiu aleatoriu care au urmat o sedinta de hipnoza imediat inainte de mastectomie sau biopsie au necesitat o treime mai putin propofol (Diprivan) si semnificativ mai putina lidocaina (Xylocaina) pe parcursul procedurii.
Pacientii hipnotizati au semnalat, de asemenea, o intensitate mai scazuta a durerii de dupa operatie, afirma dr. Guy H. Montgomery si colegii sai.
" Ne-a luat aproapte un secol si jumatate pentru a descoperi faptul ca mintea are ceva de a face cu durerea si ca poate fi o unealta folositoare in controlul ei", declara David Spiegel, Universitatea Standford.
Una dintre primele relatari ale folosirii hipnozei dateaza din 1846, apartine chirurgului James Esdaile si cuprinde cazuri de amputare in care, ca anestezic in 80% dntre cazuri, se folosea numai hipnoza. De atunci, s-a dovedit eficienta impotriva durerii in studiul a cel putin 20 de tipuri de operatii diferite, precizeaza Dr. Montgomery.
Participantii au asistat la o sedinta de 15 minute cu un psiholog in ora de dinaintea operatiei si au fost selectati aleatoriu fie pentru hipnoza sau doar pentru sfaturi pentru sustinere morala. Hipnoza a inclus metoda vizualizarii, relaxarea muschilor, experimentarea sentimentului de relaxare si de pace si tehnici de sugestie si pentru reducerea durerii, a gretei si a oboselii.
Cu toate ca cercetatorii nu au gandit un studiu orb, interventiile au avut loc intr-o camera departe de personalul clinicii si nici psihologii, nici personalul medical nu au aflat rezultatele. In timpul operatiei, primul grup, grupul pacientilor hipnotizati, a necesitat mai putina medicatie analgezica si sedativa per total decat grupul de control.
In mod particular, pacientii carora li s-a facut hipnoza li s-a administrat mai putina lidocaina si mai putin proforol. Dar dozele de fentanyl si midazolam folosite au fost similare la ambele grupuri, ceea ce nu este surprinzator, marturisesc cercetatorii.
"Majoritatea pacientilor care s-au prezentat la doctor pentru o operatie de cancer la san au primit o doza standard de fentanyl si/sau midazolam inainte de inceperea procedurii si doze de lidocaina si propofol considerate necesare de catre anestezist, pe baza tulburarii pacientului", afirma ei. Primul grup a stat in medie cu 10.60 minute mai putin in operatie decat grupul de control, posibil pentru ca pacientii au fost "mai usor de pregatit pentru operatie sau sedare, fie datorita perioadei mai scurte de timp petrecuta pentru administrarea medicatiei, pacientilor", au speculat cercetatorii.
Experientele pacientilor dupa operatie au fost, de asemenea, semnificativ mai bune in cazul celor hipnotizati. Acestia si cei din grupul de control au raportat urmatoarele rezultate: durere intensa mai redusa, mai putine neplaceri provocate de durere, greata, oboseala si discomfort, reduse.
Dr. Spiegel a speculat motivele pentru care hipnoza nu este folosita mai des in operatiile chirurgicale, inclusiv faptul ca nu este niciun produs de vanzare si ca exista inca o suspiciune ca hipnoza este o inselatorie.
www.medpagetoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|