MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie Chirurgie pe pacienti virtuali

Chirurgie pe pacienti virtuali

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 
Holograme 3D, ochelari hi-tech si manusi speciale care permit "simtirea" obiectelor virtuale... nu, nu este vorba de inca un joc pentru impatimiti, ci de un proiect care ar putea revolutiona instruirea chirurgicala a viitorilor medici. Departamentul de Design Digital de la Scoala de Arte din Glasgow colaboreaza cu Colegiul Regal al Chirurgilor din Edinburgh pentru realizarea unuia dintre cele mai performante dispozitive de vizualizare medicala din lume.

Software-ul folosit, similar celui utilizat pentru design-ul automobilelor, are capacitatea de a reproduce in detaliu complexitatea anatomica a organismului uman, folosind informatii obtinute prin tehnici CT si RMN.

Ochelarii speciali introduc chirurgul intr-un mediu virtual in care, folosind instrumente de asemenea virtuale, acesta poate exersa practic orice operatie, de un numar nelimitat de ori. Manusile ii confera abilitatea de a simti prin tact structurile mai moi sau mai dure ale organismului, tot procesul fiind interactiv si simuland pana in cel mai mic detaliu o interventie reala.

Dr. David Rowley, membru al Colegiului Regal al Chirurgilor din Edinburgh, atrage atentia ca nici o alta metoda de invatare a chirurgiei nu poate concura cu practica propriu-zisa pe pacient; tocmai de aceea este importanta aceasta tehnica virtuala, care permite studentilor perfectionarea unor inteventii complexe intr-un cadru "sigur", in care erorile nu au urmari dramatice, inainte de a opera pe subiecti umani. O data cu perfectionarea dispozitivului, vor putea fi introduse diverse complicatii sau reactii adeverse ale pacientului, frecvente in realitate, pentru a dezvolta viteza de reactie si eficienta viitorilor chirurgi.

Software-ul folosit are de asemenea capacitatea de a crea imagini supradimensionate ale diverselor arii ale corpul uman, avandu-se in vizor realizarea unui curs la care studentii "sa patrunda" virtual in organism.

Proiectul, ale carui costuri sunt estimate la aproximativ £10,000 , ar putea fi preluat si de alte universitati importante din lume, facilitand deprinderea unei abordari chirurgicale mai sigure si performante.

Bibliografie:

www.medgadget.com

news.bbc.co.uk


Publicat de :
Rucsandra Dobrota
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Chirurgie pe pacienti virtuali
Holograme 3D, ochelari hi-tech si manusi speciale care permit "simtirea" obiectelor virtuale... nu, nu este vorba de inca un joc pentru impatimiti, ci de un proiect care ar putea revolutiona instruirea chirurgicala a viitorilor medici.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro