Software-ul folosit, similar celui utilizat pentru design-ul automobilelor, are capacitatea de a reproduce in detaliu complexitatea anatomica a organismului uman, folosind informatii obtinute prin tehnici CT si RMN.
Ochelarii speciali introduc chirurgul intr-un mediu virtual in care, folosind instrumente de asemenea virtuale, acesta poate exersa practic orice operatie, de un numar nelimitat de ori. Manusile ii confera abilitatea de a simti prin tact structurile mai moi sau mai dure ale organismului, tot procesul fiind interactiv si simuland pana in cel mai mic detaliu o interventie reala.
Dr. David Rowley, membru al Colegiului Regal al Chirurgilor din Edinburgh, atrage atentia ca nici o alta metoda de invatare a chirurgiei nu poate concura cu practica propriu-zisa pe pacient; tocmai de aceea este importanta aceasta tehnica virtuala, care permite studentilor perfectionarea unor inteventii complexe intr-un cadru "sigur", in care erorile nu au urmari dramatice, inainte de a opera pe subiecti umani. O data cu perfectionarea dispozitivului, vor putea fi introduse diverse complicatii sau reactii adeverse ale pacientului, frecvente in realitate, pentru a dezvolta viteza de reactie si eficienta viitorilor chirurgi.
Software-ul folosit are de asemenea capacitatea de a crea imagini supradimensionate ale diverselor arii ale corpul uman, avandu-se in vizor realizarea unui curs la care studentii "sa patrunda" virtual in organism.
Proiectul, ale carui costuri sunt estimate la aproximativ £10,000 , ar putea fi preluat si de alte universitati importante din lume, facilitand deprinderea unei abordari chirurgicale mai sigure si performante.
Bibliografie:
www.medgadget.com
news.bbc.co.uk
< Anterior | Urmator > |
---|