MedicalStudent.ro

Saturday
Nov 23rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Rotavirusul si tratamentul infectiilor cauzate de acesta

Rotavirusul si tratamentul infectiilor cauzate de acesta

Evaluare articol: / 99
Cel mai slabCel mai bun 
Rotavirusul este virusul responsabil de cauzarea diareei acute in randul sugarilor si a copiilor mici in general. Pana la varsta de 5 ani, aproape orice copil a fost infectat cu acest virus cel putin o data.

Dupa infectie, in organism se dezvolta imunitatea si urmatoarele infectii sunt mai putin severe. Exista 7 tipuri de virus : A, B, C, D, E, F si G. Rotavirusul A, cel mai des intalnit, provoaca mai mult de 90% din infectii.

Rotavirusul este transmis pe cale orala si infecteaza celulele din interiorul intestinului subtire, producand o enterotoxina, ce determina aparitia gastroenterocolitei, ducand la diaree sau uneori la moarte prin deshidratare.

Desi a fost descoperit in 1973, in tarile in curs de dezvoltare aproape 611 000 de copii sub 5 ani inca mai mor din cauza infectiei cu acest virus si 2 milioane se imbolnavesc din cauza lui. In SUA, rotavirusul provoaca aproximativ 37 de morti pe an si 55 000 de spitalizari.

Gastroenterocolita data de rotavirus se caracterizeaza prin voma, diaree si febra usoara. Simptomele apar dupa 2 zile de incubatie si persista pana la 8 zile.
Tratament

Tratamentul infectiei acute cu rotavirus este nespecific si implica, printre altele, hidratarea. Daca nu este tratata corect poate cauza moarte.

In functie de gradul de severitate, tratamentul consta in hidratarea - apa cu saruri sau cu zaharuri. Unele infectii sunt destul de serioase astfel incat sa necesite spitalizare. Foarte rar au fost raportate complicatii la nivelul sistemului nervos central.

Primul loc il ocupa Vietnam, cu 1 din 61 de copii morti din cauza acestui virus, locul al II-lea Bangladesh-ul, apoi Venezuela, Uniunea Europeana si pe ultimul loc SUA, 1: 21 000 cazuri.
Prevenire

In 2003, Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit programul de vaccinare impotriva rotavirusului pentru reducerea mortalitatii. In 2006 au fost lansate pe piata 2 vaccinuri : RotaTeq produs de firma Merck si Rotarix, de catre GlaxoSmithKline. Aceste vaccinuri sunt disponibile in Europa, Canada, Brazilia, Panama si SUA.

Compania GlaxoSmithKline (GSK) a primit aprobarea sa lanseze pe piata un vaccin impotriva diareei in randul copiilor mici. FDA (Food and Drug Administration) a aprobat vaccinul Rotarix pentru a preveni infectiile cu rotavirus. Rotarix se administreaza in doua doze orale pana la varsta de 4 luni.

O alta companie, liderul pe piata pana in momentul de fata in ceea ce priveste tratamentul acestei afectiuni, comercializeaza un produs similar – RotaTeq – se administreaza 3 doze in primele 6 luni de viata. RotaTeq a fost pe locul II anul trecut la cel mai bine vandut vaccin, castigurile fiind de 525 de milioane de dolari.

Len Friedland, directorul clinic pentru vaccinuri de la GSK, sustine ca noul vaccin are avantajul de a necesita mai putin vizite la medic.

FDA a permis eliberarea vaccinului, care este constituit dintr-o tulpina slabita de virus, bazat pe testarea a 75 000 de pacienti. Rezultatele nu au aratat existenta unor dereglari intestinale ce ar putea pune in pericol viata, asa cum s-a intamplat cu primul vaccin pentru rotavirus, aprobat in SUA. Acel vaccin, RotaShield de la firma Wyeth, a fost retras de pe piata din 1999 dupa ce au fost raportate cazuri de probleme intestinale. Whitehouse Station a adaugat pe prospect cateva detalii despre complicatiile care pot aparea, dupa ce au fost primite 28 de rapoarte ale acestei boli. Oricum, FDA a mentionat ca numarul rapoartelor nu a depasit numarul asteptat din fiecare an.

Desi in prospectul vaccinului de la GSK nu este nimic trecut despre acest lucru, Friedland sustine ca e posibil sa apara o data cu lansarea pe piata. Este vorba de o boala cu o incidenta naturala si sunt mari sanse sa existe cazuri de intoleranta si la acest vaccin.

Glaxo este in tratative in vederea realizarii unor studii in ceea ce priveste siguranta medicamentului in SUA, intrucat FDA s-a bazat pe studiile facute in America de Sud, Europa, Asia si Africa atunci cand a aprobat Rotarix. Aproximativ 55 000 de copii din SUA sunt internati in spital datorita acestui virus, potrivit datelor Centrului de Control al Bolilor. De aceea, guvernul american si multi medici recomanda vaccinarea tuturor copiilor.

Desi dreptul de punere pe piata a fost eliberat la inceputul lunii aprilie 2008, Glaxo se asteapta la o crestere in folosirea vaccinului abia din luna iulie, cand comitetul guvernamental pe probleme imunologice se va intruni pentru a recomanda noi vaccinuri.

www.healthday.com


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Caz ce explica de ce unele persoane infectate cu HIV ramân asimptomatice chiar si fara medicamente

Expertii de la spitalul Johns Hopkins au scos in evidenta faptul ca persoanele seropozitive cu mici cantitati de virus in unitatea de volum de sange pot sa nu faca SIDA datorita sistemului lor imunitar puternic si nu datorita deficitelor genetice virale.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro