Acum ca sunt cunoscute secventele genomice a sute de bacterii si virusuri, se pot face teste care sa detecteze rapid prezenta unor specii, bazata numai pe ADN-ul acestora. Aceste teste pot detecta un patogen intr-un amestec complex de material organic, prin recunoasterea unor secvente scurte, distinctive, numite semnaturi ADN.
Acestea se gasesc numai la patogeni, nu si la alte specii. Adam Phillipy si colegii sai de la Universitatea Maryland, SUA, au facut un progam pe computer care poate identifica aceste semnaturi cu un grad inalt de acuratete. Ei descriu acest program, numit Insignia, si rezultatele acestei aplicatii de succes pe 46 de lanturi ale vibrionului holerei.Insignia foloseste algoritmi eficienti pentru a compara genomuri cunoscute ale bacteriilor si virusurilor intre ele si cu genomuri aflate deja in baza de date, provenind de la plante, animale si om. Aceste comparari sunt stocate in baza de date si folosite pentru a determina semnatura fiecarie specii in parte. Programul poate avea o serie intreaga de aplicabilitati, de la diagnosticarea infectiilor la om si pana la identificarea microbilor patogeni in apa. Pentru a optimiza uzul programului in diferite discipline, Insignia este oferit gratuit de catre autori si poate fi gasit urmarind linkul: http://insignia.cbcb.umd.edu .
Patogenii au reprezentat mereu una dintre cele mai de temut amenintari pentru sanatatea omului si in ultima perioada s-a aceasta amenintare a crescut, datorita posibilitatii modificarii agentilor patogeni prin bioinginerie. Prin secventializarea unor genoame complete, este astazi posibila crearea unor programe precum Insignia, capabile sa detecteze orice virus sau bacterie prin pattern-ul ADN dintr-o mostra.
www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|