MedicalStudent.ro

Friday
Apr 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Alfa talasemia protejeaza impotriva malariei

Alfa talasemia protejeaza impotriva malariei

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 
Copiii cu afectiunea ereditara numita talasemia alfa au hematii deosebit de mici care produc cel mai adesea o forma usoara de anemie. Cercetatorii au descoperit acum ca aceasta afectiune are beneficiile ei - poate proteja copiii de una dintre cele mai mortale boli: malaria.

"Am facut descoperirea ca in cazul in care hemoglobina este grupata in portiuni mai mici este un avantaj impotriva malariei" spune dr. Karen Day, profesor si director al departamentului de Parazitologie Medicala la Facultatea de Medicina a NYU, care a condus studiul impreuna cu colegii sai de la Universitatea din Oxford.

Copiii cu forma usoara de talasemie alfa sunt protejati impotriva anemiei induse de malarie. Studiul, publicat in editia lunii martie a PLoS, propune un raspuns la puzzle-ul biologic care a fost initiat acum 50 de ani. 800 de copii din Papua, Noua Guinee, au participat la un studiu; malaria este endemica in Papua Noua Guinee si 68% dintre copiii care traiesc aici au talasemie alfa. Dr. Day si studenta sa din acea vreme, Freya J.I.Fowkes, impreuna cu colegii de la Universitatea din Oxford si Institutul pentru Cercetare Medicala din Papua Noua Guinee si Universitatea Swansea, au aratat ca atacul sever al malariei duce la pierderea a 1/3-1/4 din totalul numarului de hematii. Copiii cu forma minora de talasemie alfa tolerau aceasta masiva pierdere pentru ca aveau de la inceput 10-20% mai multe hematii decat restul copiilor.

"E atat de uimitor si atat de simplu. Copiii cu talasemie alfa s-au adaptat la pierderea hematiilor asociata cu malaria prin fabricarea mai multor hematii, dar cu mai putina hemoglobina." spune dr. Day. "Deci acesti copii se descurca mai bine pentru ca in final au mai multa hemoglobina decat restul copiilor, chiar si dupa infectarea cu malarie." spune dr. Day.

Acum aproape 60 de ani, un cunoscut biolog J.B.S.Haldane, a postulat ca talasemiile erau des intalnite la aceste populatii pentru ca astfel erau protejate de malarie. Talasemia alfa este comuna in Asia, bazinul Mediteranei si Melanesia, unde malaria este sau a fost prevalenta. In anii '90, cercetatorii care lucrau pe coasta de nord a Guineei au demonstrat ca toti copii cu forma minora de talasemie alfa erau protejati de malarie. Acesti copii aveau cu 60% mai putine sanse sa faca anemie severa din cauza malariei decat copiii normali, oricat de neclar ar fi mecanismul de protectie.

Dr. Day si colegii sai si-au bazat studiul pe acelasi grup de copii. "Propunem un mecanism neasteptat de protectie impotriva anemiei severe." spune dr. Day. "Aratam acum ca talasemia alfa ofera un avantaj hematologic copiilor, prin capacitatea de a fabrica mai multe hematii."

www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Cercetatorii neutralizeaza virusul HIV
Avand in vizor ultimele cercetari in domeniul geneticii si nu numai, doctorii au descoperit o modalitate de a neutraliza virusul HIV. Asa numita " terapie combinativa" se pare ca impiedica virusul in dezvoltarea si imprastierea sa in intregul organismul, dand o sansa indivizilor infectati sa isi recladeasca sistemul imunitar.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro