Alergia la alune a devenit o problema destul de complexa in intreaga lume, in special in tarile dezvoltate, afectand aproximativ 1% dintre copiii mai mici de 5 ani. In aceasta alergie este implicata imunoglobulina E care determina eliberarea unor molecule precum histaminele; simptomele apar de la primul consum de alune in 75% din cazuri.
Reactiile se manifesta la nivelul pielii, tractului respirator si intr-o masura mai mica la nivelul tractului gastrointestinal.Profesorul Burk de la Centrul Medical Universitar Duke, SUA, sustine: "Datorita consecintelor destul de grave in urma alergiei la alune, toti cei presupusi a fi avut reactii alergice la alune trebuie supusi unei evaluari amanuntite. Tuturor pacientilor alergici ar trebui sa li se ofere epinefrina si antihistaminice, medicamente care sa le fie in permanenta la indemana, pentru situatiile de urgenta. Este obligatoriu ca reactiile severe sa fie tratate cu epinefrina, administrata intramuscular si antihistaminice orale."
Un studiu realizat in SUA a aratat ca predominanta alergiilor la alune in cazul copiilor s-a dublat de la 0,4%, in 1997, la 0,8% in 2002. Exista numeroase teorii privind cresterea acestui procent, insa niciuna demonstrata. Printre ele exista si ipoteza privind igiena, care sugereaza ca o expunere insuficienta la agentii infectiosi in primii ani de viata poate creste susceptibilitatea alergii. De asemenea, cercetatorii considera ca prezenta alunelor in dieta femeii gravide poate fi un factor de risc in dezvoltarea alergiei copilului.
Dintre caile accesibile, menite sa reduca acest impact, una ar putea fi dezvoltarea unor plante transgenice care sa produca alune hipoalergene. Cu toate acestea, intrucat unele proteine sunt implicate in dezvoltarea raspunsului imun, Burk afirma ca modificarea alunei astfel incat sa nu mai provoace reactii alergice, cu siguranta ar ridica urmatoarea intrebare: "noul produs obtinut s-ar mai numi sau nu aluna?"
Viitoarele tratamente sunt indreptate spre a incerca sa fixeze raspunsul imun sau sa induca toleranta de catre sistemul imunitar fata de un aliment cu potential alergen.
Burks conclude: "Este foarte posibil ca in urmatorii 5 ani sa existe un anumit sau anumite tipuri de imunoterapie disponibile pentru indivizii alergici la alune."
www.medicalnewstoday.com
< Anterior |
---|