Primul cord artificial confectionat din material organic care nu activeaza coagularea si care regleaza fluidele automat a fost prezentat la sfarsitul lunii trecute la Paris de catre niste cercetatori francezi, care spera sa realizeze primul transplant in 2 ani.
Cordul artificial a trecut de probele clinice pe animale (vaci) iar acum se doreste sa se treaca la faza industriala si apoi sa fie transplantat la om.Profesorul Philippe Pouletty, implicat si el in acest studiu a afirmat ca sunt necesari aproximativ 2 ani pana la realizarea transplantului la pacienti datorita detaliilor tehnice si ale birocratiei. Studiul a inceput de acum 15 ani si s-a derulat in secret ;”Nu vroiam sa dam false sperante pacientilor pana cand puteam fi siguri ca exista mari sanse sa functioneze” afirma Pouletty.
Acest vis al multor oameni de stiinta de a creea o inima artificiala se pare ca va deveni realitate.
Cordul creeat rezolva principalele probleme ce au aparut pana acum la protezele cardiace: formarea de cheaguri si functionarea similara organului natural. Acest lucru a fost posibil prin utilizarea unor materiale hemo-compatibile, materiale organice de provenienta animala, care impiedica coagularea.
Acest nou prototip este dotat cu un sistem de captare a stimulilor electronic si unul electromecanic care detecteaza pozitia pacientului (ortostatism/sezut/clinostatism) si presiunea venoasa si arteriala, adaptand frecventa cardiaca diferitelor situatii. La conferinta de presa cercetatorii au afirmat ca pacientii cu cord artificial pot chiar sa alerge fara sa duca grija reglarii protezei.
Pentru inceput s-au facut estimari si se pare ca aceasta descoperire va determina cresterea supravietuirii pacientilor in stadii avansate de boli cardiace de la 5 ani pana la 20 de ani.
www.efluxmedia.com
www.spacedaily.com
www.intramed.net
< Anterior | Urmator > |
---|