MedicalStudent.ro

Wednesday
Jan 15th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Stiri medicale Un manual in premiera si specialisti in transplant, cu fonduri europene

Un manual in premiera si specialisti in transplant, cu fonduri europene

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Proiectul ”Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe - S.P.E.R.”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POSDRU/81/3.2/S/59616), a parcurs cu succes primele 15 luni de implementare. Acest proiect este derulat in perioada 1 Septembrie 2010 – 31 August 2012, de catre Fundatia Dan Setlacec din Bucuresti, in calitate de coordonator (solicitant), impreuna cu 6 institutii partenere: Fundatia pentru Transplant din Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Constanta, Institutul de Virusologie „Stefan S. Nicolau” din Bucuresti, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj si Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova.

Proiectul S.P.E.R. vizeaza realizarea unui sistem de formare profesionala specializata, pentru a creste nivelul de competenta si a imbunatati adaptabilitatea personalului medical din unitatile medicale autorizate pentru efectuarea de transplanturi, din regiunile Bucuresti Ilfov, Vest, Sud-Est, Nord-Vest, Sud-Vest. Implicit, aceste demersuri vor spori accesibilitatea sistemelor de transplant pentru pacientii din Romania.

Grupul-tinta este format din peste 250 de medici rezidenti, medici specialisti in chirurgie generala, anesteziologie, nefrologie, gastroenterologie, medicina de laborator, anatomie patologica, imunologie de transplant, medici coordonatori de transplant, precum si asistenti medicali.

Proiectul S.P.E.R. modernizeaza procesul actual de instruire a specialistilor pentru transplant, prin abordare interdisciplinara a continutului si tehnici de instruire combinate: formare profesionala fata in fata si e-learning.

Programele de instruire fata in fata – cerere peste asteptari

Pana in prezent, peste 200 cursanti au parcurs mai multe module ale programelor de instruire fata in fata din Proiectul ”Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe - S.P.E.R.”.

Echipa de implementare s-a confruntat cu un numar mare de cereri de inscriere la cursuri, in special din partea tinerilor specialisti, ceea ce demonstreaza utilitatea si importanta Proiectului S.P.E.R. pentru resursele umane din sistemul medical. Este imbucurator faptul ca acestia isi doresc sa faca parte din avangarda sanatatii in Romania, sub aspectul cercetarii, inovatiei si aptitudinilor de transplant, atat pentru binele pacientilor, cat si pentru prestigiul medicinei romanesti la standarde europene.

Data fiind limita aprobata a numarului de beneficiari si a bugetului proiectului, aplicantii sunt selectati pe baza de: scrisoare de solicitare, formular de inregistrare, CV, recomandari, alte criterii specifice pentru fiecare categorie de curs si scrisoare de accept din partea unitatii medicale din care provine solicitantul, copie dupa diplomele de absolvire care sa certifice gradul de calificare al aplicantului. Se verifica totodata si creditele obtinute de acestia pe baza activitatii profesionale desfasurate, iar rezultatul selectiei se comunica individual prin e-mail. Inscrierile se fac cronologic, pe baza formularului de inregistrare completat online la www.transplant-sper.ro – sectiunea Cursuri.

Accesul la cursuri este gratuit, iar pentru participantii din afara localitatii in care se desfasoara cursul se asigura decontarea transportului, a cazarii si mesei pe perioada desfasurarii cursurilor, in anumite baremuri, datorita cofinantarii proiectului din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013.

Tematica integrala a programelor de instruire fata in fata este urmatoarea:

Cursul 1 – „Instruirea coordonatorilor de transplant” dureaza 24 de zile si cuprinde 4 module: Modulul 1 - Largirea criteriilor de acceptare a donatorilor de organe si a organelor pentru transplant. Modulul 2 - Donarea de organe si tesuturi de la donatorul viu. Modulul 3 - Aspecte etice si legislative ale donarii si transplantului de organe si tesuturi. Modulul 4 - Decesul si donarea de organe.

Cursul 2 – „Terapii regenerative prin transplant de celule” dureaza 42 zile si include 7 module, astfel: Modulul 1 – Consideratii generale asupra celulelor stem. Modulul 2 - Celule stem adulte. Modulul 3 - Celule stem hematopoietice. Modulul 4 - Transplantul de celule stem de la donor neinrudit. Modulul 5 - Manipularea in vitro a celulelor stem. Aplicatii clinice. Modulul 6 - Aspecte de etica si siguranta privind aplicatii clinice cu celule stem. Modulul 7 - Notiuni de bioinginerie tisulara.

Cursul 3 – „Prelevare de organe” are o durata de 20 zile si cuprinde 4 module: Modulul 1 – Managementul donatorului de organe. Modulul 2 – Prelevarea de organe. Prezervarea organelor abdominale. Modulul 3 - Tehnici chirurgicale: hands on. Modulul 4 - Demonstratii practice in cadrul unui workshop.

Cursul 4 – „Pregatirea asistentilor medicali pentru activitatea de transplant” dureaza 12 zile, fiind impartit in 3 module: Modulul 1 – Pregatirea echipamentelor necesare in sala de operatii pentru prelevarea de organe. Modulul 2 – Activitatea asistentului medical instrumentar in timpul prelevarii de organe. Modulul 3 - Activitatea asistentului medical instrumentar in timpul transplantului.

Cursul 5 – „Formarea anestezistilor pentru activitatea de transplant” are o durata de 12 zile si cuprinde 3 module, cu urmatoarele teme adaptate specializarii anesteziologice: Modulul 1 - Detectarea potentialilor donatori. Diagnosticul de moarte cerebrala. Modulul 2 – Mentinerea donatorului de organe aflat in moarte cerebrala. Managementul intraoperator pentru prelevarea de organe. Modulul 3 - Aspecte etice si legale in procesul de donare.

Cursul 6 se refera la „Utilizarea si administrarea sistemului de instruire continua online”, dureaza 3 zile si este destinat exclusiv reprezentantilor institutiilor partenere, in special formatorilor din proiect, care vor furniza si vor incarca materialele pe platforma de e-learning.

Aparitia volumului „Transplantul hepatic” – o premiera in Romania

Raspunzand exigentelor comunitatii stiintifice medicale, dar si nevoilor practice ale domeniului chirurgiei de transplant care astepta de multa vreme o astfel de lucrare, a fost publicat recent in cadrul Proiectului S.P.E.R. volumul “Transplantul hepatic”, care constituie o premiera pentru literatura de specialitate din Romania.

Monografie stiintifica originala validata de Academia Romana, lucrarea a fost realizata prin contributiile stiintifice valoroase ale celor 29 de autori, majoritatea formatori in Proiectul S.P.E.R., sub coordonarea prof.dr. Irinel Popescu, care este managerul Proiectului S.P.E.R. si totodata autorul primului transplant hepatic reusit in Romania.

Volumul este pus gratuit la dispozitia specialistilor din grupul-tinta al proiectului, alaturi de suporturile de curs pe care acestia le primesc la fiecare modul. Lucrarea implineste astfel un dublu scop: diseminarea, in randul grupului-tinta, a unei parti din informatia stiintifica chirurgicala utilizata in Proiectul S.P.E.R., dar si evidentierea unui rezultat concret al cofinantarii primite de la Uniunea Europeana din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013.

Perspective in 2012

Proiectului ”Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe - S.P.E.R.” va continua in urmatoarele luni atat derularea modulelor de curs, cat si seria evenimentelor planificate in proiect, cu alte 8 conferinte si workshop-uri aplicative, ce urmeaza a fi anuntate. In primavara 2011, a avut loc conferinta ”Terapii Celulare”, care si-a dovedit succesul prin consistenta dezbaterilor purtate de cei peste 100 de participanti, dar si prin prestigiul specialistilor invitati si printr-o buna vizibilitate in presa.

Pentru perioada de implementare de 24 de luni, bugetul Proiectului S.P.E.R. are valoarea de 5.988.220,70 lei.

Mai multe detalii sunt disponibile pe website-ul proiectului www.transplant-sper.ro .



Date de contact:

Fundatia „Dan Setlacec”
(coordonare Proiect „Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe - S.P.E.R.”)

Prof.Dr. Irinel Popescu – Manager Proiect
Dr. Simona Dima – Presedinte Executiv al Fundatiei „Dan Setlacec”
Telefon: 021-275.07.80
Email: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Website: www.transplant-sper.ro

 
Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Alte stiri:

O infirmiera a lipit cu leucoplast gura unui bebelus

Unei infirmiere de la Spitalul de Copii Louis Turcanu din Capitala i se aduc acuzatii grave, transmite realitatea.net. O mamica a reclamat-o dupa ce si-a gasit bebelusul cu o banda de leucoplast peste suzeta din gura.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro