MedicalStudent.ro

Tuesday
Nov 26th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Stiri medicale Ministrul Sănătății, Ladislau Ritli, a anunțat demararea unei Campanii pentru informare și diagnostic în cancer care ar putea îmbunătăți indicatorii naționali ai afecțiunii

Ministrul Sănătății, Ladislau Ritli, a anunțat demararea unei Campanii pentru informare și diagnostic în cancer care ar putea îmbunătăți indicatorii naționali ai afecțiunii

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

“Comisia națională de oncologie își aliniază strategia la Parteneriatul european de acțiune pentru cancer”, a anunțat Ministrul.

Programe regionale de screening pentru tipurile de cancer care fac cele mai multe victime (cancer de col uterin, colorectal, mamar), campanii de informare a populației în legătură cu factorii de risc pentru cancer și constituirea unui Registru național de cancer se află printre prioritățile Comisiei Naționale de Oncologie în 2012, a declarat Ladislau Ritli, Ministrul Sănătății, prezent la conferința Chronic Disease and Health Management – Investiție în calitatea sănătății (ediția a treia), organizată de Tarus Media.

„Comisia de oncologie va avea o nouă strategie, ținând cont de Parteneriatul european pentru cancer, în cadrul căreia se va acorda o atenție deosebită profilaxiei, derulării unei campanii de informare pentru creșterea conștientizării de către populație a factorilor de risc, a cunoașterii cancerelor care pot fi depistate precoce”, a spus Ministrul Sănătății. În România trăiesc șase milioane de femei aflate în grupul țintă pentru cancerul de col uterin și mamar, cu vârsta între 25 și 60 de ani, iar mortalitatea cauzată de aceste cancere este foarte mare, a explicat Ladislau Ritli. El a precizat că anual sunt descoperite 3000 de cazuri noi de cancer de col uterin, din care jumătate decedează, ca urmare a stadiului tardiv în care sunt diagnosticate. Această strategie ar putea îmbunătăți indicatorii de sănătate în cancer la nivel național, care ne plasează în prezent pe cele mai defavorabile poziții în Europa.

Soluția pentru bolile cronice – o chestiune de interdisciplinaritate

Printre prioritățile Ministerului Sănătății pentru anul viitor se află și sprijinirea medicinii pediatrice, precum și acordarea unor fonduri suplimentare medicinii de familie pentru a contrabalansa reducerea numărului de paturi din spitale. „Avem în vedere redimensionarea programelor de sănătate pentru că unele probleme sunt în prezent supradimensionate. Sănătatea femeilor și a copiilor este importantă pentru că bolile cronice se conturează încă din copilărie. Informarea și educația pentru sănătate , dublată de realizarea de screeninguri genetice se află printre planurile noastre în această direcție”, a afirmat Ladislau Ritli.  Soluția pentru problemele cronice este o chestiune de interdisciplinaritate, este sarcina întregii societăți, a colaborării dintre factori economici, sociali și politici, a spus Ministrul în încheierea discursului său.

Francisca Garcia Lizana, Policy Officer, DG Information Society and Media, Comisia Europeană, a oferit exemple ale unor state precum Danemarca, Spania sau Portugalia care au obținut un mai bun management al bolilor cronice printr-o abordare multidisciplinară, bazată pe echipe de medici de diverse specialități și asistente, dar și prin implementarea unor sisteme de telemedicină, sugerând că ar putea fi util pentru România integrarea experienței altor state și adaptarea la realitatea locală.

„Bolile cronice nu vor dispărea pur și simplu. Scopul sistemelor de sănătate este acum de a îmbunătăți cât mai mult calitatea vieții pacienților și de a le diminua simptomele. Pentru îmbunătățirea managementului bolilor cronice în România ar trebui să se înceapă cu o analiză a ineficiențelor decât să se ia decizii fără o evaluare preliminară. Trebuie să clarificați care sunt provocările mediului local în primul rând, dar și care sunt elementele pe care vă puteți baza”, a spus Ellen Nolte, director Health and Healthcare Policy Programme pentru organizația non-guvernamentală în domeniul cercetării pentru sănătate RAND Europe.

Horia Cristian, secretar al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a vorbit despre necesitatea ca sistemul medical românesc să fie transformat, asimilând managementul medical unor modele de business. „Plata per serviciu nu funcționează în România, iar acest sistem va continua să toace bani pentru că medicii vor fi tentați să ofere mai multe servicii pentru a câștiga mai mulți bani. Problema este în modelul de business, în modul în care medicii fac această afacere”, a spus Horia Cristian.

Sistem IT care asistă medicii în stabilirea diagnosticului și a tratamentului


Un sistem IT de expertiză, integrat în fluxul de lucru și menit să asiste medicii în stabilirea diagnosticului și luarea deciziei de tratament punându-le la dispoziție rezultatele centralizate ale studiilor medicale de pe o anumită specialitate este unul dintre instrumentele de viitor a cărui implementare a început deja în spitale din Statele Unite, a afirmat Bart de Witte, CEE, Healthcare Industry Leader/Business Development Executive, IBM, Slovacia. „După implementarea sa, mortalitatea în cadrul spitalului respectiv (n.r. Sequoia Hospital, SUA) a scăzut cu 50% pentru că medicii au putut face legătura între cunoștințele medicale actuale și informațiile personalizate pentru fiecare pacient și au calculat, cu ajutorul sistemului IT, riscul asociat intervențiilor chirurgicale sau tratamentului. IBM are în derulare în prezent proiecte în țări precum Cehia sau Slovacia. În România nu putem începe discuția pentru un astfel de sistem până nu avem garanția că găsim deschiderea necesară, ” a spus reprezentantul IBM.

În încheierea primei sesiuni a evenimentului, a fost lansată Alianța pentru Managementul Bolilor Cronice în România cu scopul de a acționa ca un asociat consultativ al structurilor de decizie în ceea ce privește programele de sănătate. „Recomandăm integrarea sistemelor de îngrijire a bolnavilor cronici, iar, în ceea ce privește finanțarea, au apărut modele furnizate de organizații internaționale care ar trebui luate în considerare. Este mai bine plătită amputarea unui picior decât prevenirea ei, pentru prevenție plata este nesemnificativă”, a atras atenția dr. Mircea Olteanu, prim vice-președinte în cadrul Asociației Spitalelor din România. Alianța pentru Managementul Bolilor Cronice din România va fi afiliată la organismele internaționale de profil.

Raluca Băjenaru

Redactor Medica Academica


 

Pentru mai mullte informații, contactați:

Georgiana Tăcutu, PR Officer - 0744.644.394


Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Alte stiri:

Slovenia simplifica procedura de acceptare a medicilor straini

Slovenia a decis simplificarea procedurii pentru autorizare a medicilor straini sa-si exercite profesia pe teritoriul sau, pentru a suplini lipsa cronica de personal medical, transmite Agerpres.

Ministerul sloven al sanatatii a estimat ca, avand in vedere numarul actual de studenti la medicina, Slovenia nu va putea sa faca fata necesarului de cadre medicale pana in 2015.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro