MedicalStudent.ro

Sunday
Jul 13th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Stiri medicale Medicinistii se opun regionalizarii rezidentiatului

Medicinistii se opun regionalizarii rezidentiatului

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

Reprezentantii studentilor la medicina sunt nemultumiti de anuntul Ministerului Sanatatii de a organiza examenul de rezidentiat la nivel regional. Ei sustin ca au explicat clar ministrului Attila Cseke faptul ca nu sunt de acord cu aceasta organizare in cadrul intalnirii de vineri (12 februarie 2010 n.red.), la care au participat si reprezentantii Universitatilor de Medicina si Farmacie din tara.

"Nici eu si nici colegii mei nu suntem de acord cu aceasta procedura. La intalnire am incercat sa le explicam faptul ca regionalizarea dezavantajeaza centrele cele mai mari unde concurenta si nivelul studentilor sunt semnificativ mai mari. Din pacate, observ ca nu s-a tinut cont de propunerile noastre", a declarat pentru PaginaMedicala.ro, Anca Chelariu-Raicu, presedinte Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti (SSMB).

Organizarea examenului de rezidentiat la nivel regional apare in urma problemelor si neintelegerilor iscate in urma repartitiilor si a transferurilor rezidentilor in alte centre universitare. In plus, rectorii au mai invocat si argumente precum costurile reduse in ceea ce priveste organizarea examenului sau desfiintarea institutiei care se ocupa pana acum de organizarea concursului (Centrul de Perfectionare in Domeniul Sanitar, n. red.).

Repartitia locurilor - principala nemultumire


"Problema cea mai mare pe care o vad eu cu acest sistem este, pe de o parte, ca nu cred ca va rezolva problema transferurilor si ca ne obliga sa sustinem rezidentiatul in centrul (regiunea) in care urmeaza sa ne alegem postul concurand doar cu persoanele din acea regiune. Deci, practic ar fi un examen unic cu subiecte nationale, dar cu rezultate regionale. De asemenea, intr-un astfel de sistem ar fi posibil ca cineva cu un punctaj mai mic sa nu poata alege o specialitate in Bucuresti de exemplu, dar cu acelasi punctaj sa fi putut opta pentru aceeasi specialitate in alt centru, dar acest lucru sa nu mai fie posibil daca s-ar implementa acest sistem", sustine George Gradinariu, noul presedinte al Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR).

Si presedintele Societatii Studentesti de Chirurgie din Romania (SSCR), filiala Craiova, Mihai Ciorbagiu considera ca decizia ministerului ingradeste drepturile medicinistilor.

"Nu vad rostul implementarii unei proceduri la care se renuntase din cauza coruptiei. Cu toate acestea, aceasta nu e cea mai mare problema, ci repartitia locurilor la nivel regional. Aici ar trebui sa se implementeze un sistem bazat pe optiuni, cum este in cazul examenului de capacitate", precizeaza presedintele SSCR Craiova.

Scrisoare deschisa catre MS

Chiar daca ministrul Attila Cseke nu a tinut cont de parerile medicinistilor, acestia nu se lasa batuti. Ei resping atat organizarea rezidentiatului in cele sase centre universitare anuntate de MS, cat si repartitia locurilor la nivel regional.

"Urmeaza sa inaintam la minister o scrisoare deschisa in care sa expunem mai pe larg dezavantajele regionalizarii. Cel mai probabil vom trimite aceasta scrisoare la sfarsitul acestei saptamanii sau la inceputul saptamanii viitoare", explica Anca Chelariu-Raicu.

O varianta pe care medicinistii ar accepta-o, in ultima instanta, ar fi implementarea unui sistem in care examenul sa aiba loc regional, dar repartitia sa se faca in baza rezultatelor nationale dupa exprimarea optiunii individuale a fiecarui student.

"De exemplu, eu vreau specialitatea X in centrul Y - prima optiune; apoi vreau specialitatea Z in centrul T - a doua optiune si asa mai departe. Si candidatul sa fie plasat acolo unde ii va permite punctajul obtinut dupa realizarea clasamentului national", explica George Gradinariu.

Sursa: paginamedicala.ro


Publicat de :
MedicalStudent.ro
Puncte: 30
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Alte stiri:

Legea salarizarii, votata astazi in Parlament
Motiunea de cenzura privind legea salarizarii unice va fi votata astazi de catre Parlamentul Romaniei, transmite Mediafax. Pentru a fi adoptata, motiunea trebuie sa intruneasca 236 de voturi, dublu fata de semnaturile initiatorilor. Parlamentarii
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro