MedicalStudent.ro

Saturday
Apr 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Stiri medicale Distribuirea cardului național de sănătate va începe în februarie 2012. Proiectul e-prescripție va reduce frauda din sistem cu câteva milioane de euro

Distribuirea cardului național de sănătate va începe în februarie 2012. Proiectul e-prescripție va reduce frauda din sistem cu câteva milioane de euro

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
București, 26 mai. Contractul cadru pentru implementarea sistemului electronic de sănătate în România a fost semnat ieri, 25 mai a.c., cu părțile implicate, iar licitația pentru cardul de sănătate a fost deschisă în urmă cu o săptămână, a declarat Lucian Duță, președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), în cadrul evenimentului e-Health Congress, organizată de Tarus Media.
Construcția sistemului informatic necesar implementării cardului de sănătate va începe în cursul lunilor iulie-august, iar în februarie 2012 va începe distribuirea cardului, a afirmat Lucian Duță în deschiderea conferinței. De asemenea, componenta „rețetă electronică” va fi funcțională, potrivit previziunilor, în martie 2012, în timp ce dosarul electronic al pacientului (DES), componenta cel mai dificil de implementat, va deveni operațional la începutul anului 2013.   

„Costul implementării acestor elemente de sistem informatic nu  reprezintă nici 10% din cât a cheltuit Marea Britanie pentru componenta „dosar electronic” și anume 2 miliarde de lire sterline. Sistemul de sănătate informatizat va fi mai eficient prin reducerea fraudei care se ridică la miliarde pe an. Doar noi suntem vinovați ca stat pentru că avem o creștere a consumului de medicamente cu 50%, la 500 de milioane de euro într-un singur an și nu luăm măsurile necesare”, a afirmat Lucian Duță. Președintele CNAS a estimat că vom putea vorbi de „o limitare consistentă a fraudei peste 6-7 luni”, după implementarea e-prescripției.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a realizat în discursul său susținut în deschiderea conferinței Tarus Media o analiză a situației din sistemul de sănătate românesc, menționând că problemele persistă pentru o perioadă extinsă de timp. „Toate spitalele primăriei au scor Apgar (evaluare a stării de sănătate a copilului la naștere n.r.)  sub 5”, a menționat primarul Capitalei referindu-se la noul sistem de clasificare a spitalelor.

Traian Ionescu, consilier al președintelui Siveco România, a subliniat la rândul său avantajele și dezavantajele existenței unui sistem de sănătate informatizat, menționând accesul la informații în timp real, organizarea mai aplicată a programelor de prevenție, monitorizarea bolilor cronice, folosirea informațiilor pentru cercetare. Traian Ionescu a declarat că,  în același timp, un astfel de sistem poate fi dificil de implementat, mai ales dacă sunt implicate spitale cu sistem informatic diferit și că ar putea fi expus unor riscuri de genul unui răspuns întârziat al sistemului, fiind vorba de un sistem complex sau de episoade în care sistemul ar putea să nu funcționeze deloc.

Franța – model de implementare e-Health

Noul strategie e-Health la nivel european care vizează conștientizarea, interoperabilitatea, crearea unei legislații, demersurile de cercetare și inovare, dar și directiva privind îngrijirea transfrontalieră oferă un cadru formal pentru realizarea de aplicații practice e-Health, a afirmat dr. Amalia-Irina Vlad, DG INFSO, Research Programme Officer pentru Comisia Europeană în discursul susținut în cadrul conferinței, adăugând că țările nordice, similare ca suprafață României, ar putea fi luate drept model în ceea ce privește implementarea de succes a soluțiilor e-Health, luându-se totuși în considerare diferențele de cultură și organizare.

Dr. Michele Thonnet din partea Misiunii pentru Informatizare a Sistemului de Sănătate din cadrul Ministerului Sănătății din Franța a prezentat experiența statului francez în implementarea sistemului informatic de sănătate, punctând că acest demers a avut loc pentru a asigura servicii de o calitate mai rdicată pacienților și mai puțin pentru a eficientiza costurile sau pentru a combate frauda. „Deși în alte domenii personalul și populația implicată sunt obișnuiți să folosească Internetul , în domeniul sănătății instrumentele IT&C au pătruns mai greu, așa că  la început a trebuit să oferim aplicațiile necesare, să creăm un sistem care să se plieze nevoilor regionale”, a spus Thonnet despre implementarea care a început în 1996. În prezent, Franța implementează componenta „dosarul electronic farmaceutic”, mai simplă, din moment ce o parte a infrastructurii era deja funcțională. „Colaborarea cu partenerii din industrie pentru a realiza cea mai bună implementare, dar și anticiparea punctelor bune și a celor slabe în ceea ce privește componentele sistemului sunt pași care ajută în drumul spre succes”, a spus Thonnet.   

Telemedicină de urgență unică în Europa

Modalitatea de implementare a instrumentelor de telemedicină în cadrul serviciilor medicale de urgență din România reprezintă un model unic la nivel european pe care unele state l-au remarcat deja, a afirmat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății. „În Europa sistemele de telemedicină sunt organizate pe specialități, de exemplu, în Finlanda există un astfel de sistem pe specialitatea neurologie. Sistemul din România este diferit de telemedicina „la rece”, în care se primesc consultații la telefon, echipajele noastre pot trimite chiar imagini, pe lângă date legate de funcțiile vitale în cazul unui pacient care a suferit un accident, de exemplu”, a spus dr. Arafat. Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății a prezentat un proiect de telemedicină intraspitalicească prin intermediul căruia sunt conectate spitale la nivel regional, unitățile de urgențe mai mici primind beneficiind astfel de experiența și informațiile existente într-un spital județean important.

Gala premiilor eHealth 2011

Aseară, în avampremiera evenimentului de astăzi, Tarus Media a acordat în cadrul Galei premiilor eHealth 2011 premii pentru cele mai importante proiecte din domeniul eHealth din anul 2010.

Andreea Motoc, redactor șef Medical Student, a primit premiul de simpatie pentru platforma www.epathology.ro, prima platforma românească online pentru studiul anatomiei patologice. Este un instrument de informare care și-a dovedit eficiența si utilitatea atât pentru studenți și rezidenți, cât și pentru medicii specialiști și cadre didactice.

Proiectul SIUI, implementat de CNAS, a fost recompensat cu Premiul de excelență pentru promovarea și implementarea unor politici coerente și eficiente, în scopul creșterii calității și a siguranței îngrijirilor. Premiul a fost acordat președintelui CNAS, Lucian Nicolae Duță.

În argumentația care a susținut acordarea premiului, Valentin Țăruș, președintele Tarus Grup, a relevat determinarea CNAS pentru implementarea acestui proiect, în ciuda rezistențelor și chiar a opoziției la schimbare, cât și anumite date concrete legate de acest proiect. SIUI emite zilnic 125.000 de rețete medicale, înregistrează o medie de tranzacții zilnice de 6,12 milioane, are 19.583.979 de beneficiari și aduce cea mai mare economie la buget înregistrată în vreun domeniu subvenționat de stat din țara noastră, 9 milioane de euro anual.

Președintele CNAS a spus că este bucuros că primește acest premiu, pentru că este rareori felicitat, și a apreciat “clarviziunea” organizatorilor de a miza pe eHealth dintr-o perioadă în care acest domeniu era foarte puțin cunoscut la noi. Congresul eHealth se află în acest an la ediția a 6-a.

Proiectul TELEASIS, realizat de Institutul Naţional de Studii şi Cercetari pentru Comunicaţii, a primit unul din premiile de excelență în eHealth. Scopul proiectului a fost dezvoltarea unui model de teleasistenţă medicală şi socială, eficient din punct de vedere al costului, precum şi al tehnologiilor info−comunicaţionale inovative şi al dispozitivelor ce permit realizarea acestora. Premiul a fost primit de Sorin Pușcoci, Director de proiect, Institutul Naţional de Studii şi Cercetari pentru Comunicaţii.

Alte proiecte premiate au fost  “Cresterea eficienței serviciilor medicale ale Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploiesti prin implementarea de solutii e-sanatate”, înmânat lui Călin Boeru, manager, „Realizarea şi implementarea unui sistem spitalicesc informatic şi informaţional integrat  in cadrul Spitalulului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj”, înmânat lui Petre Slupa, consultant IT al spitalului, portalul de informare și educație în domeniul bolilor rare, www.edubolirare.ro, înmânat Cameliei Arion, Project manager, Asociatia Prader Willi, și proiectul “Aplicaţie ICMed pentru telefoane de tip smartphone destinată pacienţilor”, înmânat Adinei Brănici, director Departament Cercetare, Syonic Timișoara.

Premiile au inclus și câte un tablou realizat în Tabăra de Pictură de la Cârnic, Retezat, sponsorizată de Tarus Group.

În cadrul evenimentului a fost lansată și cartea “Avatarurile unei vieți”, scrisă de dr. Sebastian Nicolau, o metamorfoză a societății românești din anii ‘30 până azi.


Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați

Georgiana Tacutu, georgiana.tacutu@tarus.eu Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , +40 744 644 394 begin_of_the_skype_highlighting            +40 744 644 394      end_of_the_skype_highlighting
Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Alte stiri:

Romania, tara de excelenta in terapia infectiei cu virusul hepatitei C

Romania a primit titlul de tara de excelenta in terapia infectiei cronice cu virusul hepatitei C, iar Centrul de Medicina Interna Fundeni este considerat centru de excelenta in promovarea de noi molecule antivirale pentru tratamentul hepatitelor.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro