MedicalStudent.ro

Saturday
Nov 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Viata fara de moarte

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Se pare ca exista o stare intre viata si moarte, sugereaza autorii unei reviste, care sustin ca anumite organisme - tesuturi si celule - supravietuiesc intr-o stare intermediara. "Credem ca viabilitatea, stadiul dintre viata si moarte, poate fi definit ca 'viata latenta'." spune Rene Severijnen, un chirurg pediatru la Centrul Medical al Universitatii Nijmegen din Norvegia.

Microorganismele stocate in mixturi de glicerol la temperaturi joase si spermatozoizii stocati in nitrogen lichid pot exista in aceasta stare intermediara, scrie el impreuma cu co-autorul Ger Bongaerts in revista cea noua, care a fost acceptata ca publicatie de catre Medical Hypothesis.

Bongaerts, biochimist si microbiolog la Radboud, presupune mai departe ca bacteriile care cresc in solutii saline sau zaharate foarte concentrate, pot fi tot in aceasta stare de 'suspendare'. Cu cat este mai mica concentratia relativa a apei in jurul bacteriilor, cu atat presiunea osmotica este mai mare, apa este extrasa din bacterii, deshidratandu-le.

Anumiti creveti care traiesc in apa sarata pot intra intr-o stare de viata cunoscuta drept criptobioza, ca raspuns la conditiile de mediu defavorabile, cum ar fi inghetul sau deshidratarea. Acestea sunt uscate la soare in mlastinile cu apa sarata a caror apa se evapora.

"Cand sunt introduse intr-un acvariu, parasesc aceasta stare." spune Bongaerts. "De fapt, aceasta criptobioza este tot un fel de viata latenta."

Aplicand teoria lor pe celule embrionare umane (deseori derivate de la embrioni obtinuti prin procedee de fertilizare in vitro), cercetatorii spun ca in timp ce viata celulelor stem nu poate fi considerata independenta, izolarea celulelor in scopuri medicale previne moartea celulara "si continua sa exista intr-un fel primitiv de viata."

Ca rezultat, cercetatorii spun ca ar fi mai bine ca celulele sa fie folosite in cercetare decat sa fie distruse.

Donald Landry, profesor de medicina la Universitatea Columbia, si colegul sau Howard Zucker, au pus de asemenea sub semnul intrebarii definitiile traditionale ale vietii si mortii. Intr-o editie recenta a revistei Clinical Investigation, ei subliniaza faptul ca embionii reziduali rezultati in urma fertilizarii in vitro nu sunt capabili sa produca un fetus, dar pot contine celule viabile izolate, care pot salva alte vieti.

Landry si Zucker spera ca legislatia viitoare sa fie asemanatoare cu cea stabilita pentru donarea de organe, cand organe viabile sunt preluate de la indivizi ale caror corpuri si creiere au incetat sa mai functioneze. Persoana poate sa fie moarta, dar organele luate izolat nu sunt. Pentru a complica si mai mult dezbaterea viata vs. moarte, Bongaerts si Severijnen arata ca atomii, care contituie materia vie, nu mor niciodata.

"Moartea unui atom inseamna transformarea materiei in energie." spune Bongaerts. "Acest lucru se intampla in timpul unei explozii a unei bombe nucleare."

Severijnen a adaugat ca, in ciuda cresterii, metabolismul si alte procese biologice se opresc indata ce organismul moare, "procesul de degradare continua si poate lua o amploare mai mare".

In final, spune el, toate componentele complexe sunt degradate in cele mai mici particule posibile, ca apa, dioxidul de carbon si amoniac. Aceste componente pot reprezenta sursa de energie pentru alte organisme si astfel nu mor deloc.

http://dsc.discovery.com/news


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Medicina complementara poate ajuta in cazul durerii cronice
Domnul Jones sufera de durere cronica de spate. Nu poate dormi, intinde sau sa stea in picioare pentru perioade lungi de timp din cauza durerii. Nu poate pierde din greutate deoarece durerea il impiedica sa faca exercitii. Jones este un studiu de caz intr-o publicatie a profesorului de la Universitatea din Missouri-Columbia
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro