Conform unui studiu prezentat la "Sleep" 2007, a 21-a intalnire anuala a Societatilor ce se ocupa cu studiul somnului, atletii la care durata somnului este mai mare ca cea medie par sa-si imbunatateasca performantele in cadrul competitiilor.
Studiul realizat de Cheri Mah, de la Universitatea Standford, a fost realizat pe sase studenti sanatosi din echipa de baschet a universitatii, care au respectat un model de bioritm somn-veghe pe o perioada de doua saptamani, durata urmata de o perioada in care acestia au dormit cat de mult au putut. Pentru a cuantifica performantele atletice, studentii au fost evaluati dupa timpul de sprnt si dupa timpul (evaluat procentual) in care au rezistat la alergare.A fost observata o imbunatatire semnificativa in performanta atletica, inclusiv un timp de sprint mai bun.
Atletii supusi studiului au declarat ca de asemenea nivelul energiei lor s-a imbunatatit, ca si starea psihica in timpul practicii a diferite activitati sportive, nivelul oboselii inregistrat in cazul celor cu un somn mai lung fiind mult mai redus.
Desi multe studii au stabilit efectele secundare ale lipsei somnului asupra functiei cognitive, asupra starii psihice si asupra performantei intelectuale, destul de putine cercetari au investigat efectele unui "exces" de somn asupra acestor parametrii, si cu atat mai putin a fost cercetata legatura intre un somn ce depaseste ca durata media, si performanta sportiva. Studiul realizat evidentiaza aceasta ultima relatie si subliniaza faptul ca somnul indelungat a adus si o modificare pozitiva a psihicului membrilor echipei de baschet.
Somnul ce depaseste media imbunatateste calitatea vietii, starea emotionala "de bine", capacitatea intelectuala si performantele in diferite domenii. Studii recente asociaza lipsa somnului cu probleme grave de sanatate precum riscul crescut de depresii, obezitatea, bolile cardiovasculare si diabetul.
Expertii recomanda adultilor un somn intre 7 si 8 ore pe noapte pentru a-si pastra sanatatea integra si a obtine performante optime.
Intalnirea anuala Sleep aduna aproximativ 5000 de cercetatori si clinicieni care discuta despre modalitati de tratarea a afectiunilor care implica insomniile.
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|