Cercetatorii au studiat barbati si femei care dormeau 5 sau mai putine ore pe noapte pentru a vedea daca prezentau un risc mai mare de a face hipertensiune arteriala decat subiectii care dormeau cele 7 ore recomandate pe noapte.
Cateva studii anterioare au indicat ca privarea de somn se asociaza cu risc crescut de hipertensiune. Totusi, acel studiu era bazat pe diagnostice deja stabilite de hipertensiune, si nu avea studiu specific pe sexe.
Echipa de cercetatori de la Universitatea Warwick a analizat datele de la "Cohorta Whitehall II", care a studiat voluntari de la 20 de departamente din Londra. In total, au fost 6592 de participanti (4199 barbati si 1567 femei). Echipa de la Warwick a definit hipertensiunea ca fiind o tensiune arteriala egala sau mai mare decat 140/90 mmHg sau daca subiectul avea medicatie antihipertensiva cu administrare regulata.
Cercetatorii au descoperit ca femeile din grupul de studiu care dormeau 5 sau mai putine ore pe noapte aveau un risc de 2 ori mai mare de a suferi de pe urma hipertensiunii decat femeile care dormeau 7 sau mai multe ore pe noapte. Cercetatorii nu au gasit nici o diferenta in cazul barbatilor, indiferent de programul de somn.
Profesorul Francesco Cappucino, de la Facultatea de Medicina a Universitatii Warwick, care a condus studiul, a declarat ca femeile care dorm mai putin de 5 ore pe noapte ar trebui sa doarma mai mult, intrucat: "scurtarea programului de somn pe o perioada indelungata, inducand o somnolenta crescuta in timpul zilei, si riscurile ridicate cardiovasculare, trebuie luate in considerare. Dovezile sugereaza si rolul potential al privarii de somn ca predictor sau factor de risc pentru afectiuni precum obezitatea si diabetul."
http://www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|