Cercetatorii au verificat istoricul angajatilor cu norma intreaga de lucru, in activitate sau pensionati, pentru 20.141 de persoane care au lucrat la calea ferata intre anii 1972 si 2002. Informatiile despre mortalitatea in cadrul esantionului au fost obtinute de la baza de date nationala.
Gradul de expunere la campuri electromagnetice a depins de locul efectiv de munca.
Mecanicii de locomotiva au fost de aproximativ trei ori mai expusi decat cei lucreaza doar la depou, si de noua ori mai expusi decat controlorii de bilete din tren. Sefii de gara au fost cel mai putin expusi.
Mortalitatea, indiferent de cauze, a fost mai crescuta in randul celor care au lucrat la depou si in randul controlorilor decat in randul mecanicilor de locomotiva. Diferenta intre gradul de mortalitate cauzata de cancer a fost nesemnificativa.
Nu s-a constatat nici o legatura intre gradul de expunere la campuri electromagnetice si decesurile cauzate de leucemie limfoida, limfom non-Hodgkin sau tumori cerebrale.
Totusi au existat dovezi conform carora expunerea crescuta la campuri electomagnetice ar avea un impact asupra ratei de incidenta a leucemiilor mieloide si a limfomului Hodgkin. Mecanicii de locomotiva au un risc de patru ori mai mare de a dezvolta leucemie mieloida si de trei ori mai mare de a dezvolta limfom Hodgkin decat sefii de gara.
Autorii au subliniat ca pasagerii nu sunt in pericol, dar au sugerat ca ar trebui facut un efort pentru a minimiza nivelul de expunere al mecanicilor de locomotiva in cazul noilor trenuri.
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|