MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Nanoparticule aurite detecteaza cancerul(2)

Nanoparticule aurite detecteaza cancerul(2)

Evaluare articol: / 7
Cel mai slabCel mai bun 
Prin atasarea unor nanoparticule de aur - ca niste bile minuscule sau bete - de celulele canceroase, detectarea timpurie va fi posibila. Folosind fotoacustica - o combinatie intre ultrasunete si lasere - cercetatorii de la Institutul BMTI pentru Tehnologie Biomedicala spera sa imbunatateasca diagnosticarea, mai ales in stadiile precoce ale bolii. Un pas inainte il reprezinta folosirea particulelor de aur in tratamentul curent al cancerului.

Pentru noile teste in vitro si preclinice, oamenii de stiinta au primit fonduri de la programul danez de cercetare IOP pentru Dispozitive Fotonice.

Nanoparticulele de aur au proprietati de mare interes: pot fi incalzite cu usurinta ori de cate ori sunt plasate in lumina in infrarosu sau microunde. Prin atasarea de anticorpi acestor nanoparticule, care pot recunoaste o celula canceroasa specifica, fenomenul de incalzire poate fi folosit in detectia cancerului. Incalzirea aurului are loc la variatii presionale in vecinatatea particulei. Aceasta modificare de presiune este exprimata prin modificarea ultrasunetelor. Astfel lumina provenita de la laser se transforma in final in sunet. Semnalul acustic da informatii pretioase asupra prezentei celulelor canceroase.

Cercetatorii condusi de prof. Ton van Leeuwen de la Grupul de Inginerie Biofizica se asteapta la rezultate mai bune decat cele oferite de metodele de imagistica actuale. Radiografiile si RMN spre exemplu, au ambele un contrast insuficient pentru a discerne intre celulele canceroase si tesuturile normale in stadii incipiente ale bolii.

Fenomenul din care rezulta incalzirea rapida a particulelor este numit "plasmon resonance": forma particulelor determina lungimea de unda la care acesta se petrece. Cresterea temperaturii poate sa se faca si pana la 100 de grade. Pentru cercetatori, este un indicator pentru o posibila utilitate in tratamentul cancerului. Terapia fototermica ar folosi aur incalzit pentru a distruge tumora. O alta optiune ar fi includerea particulelor de aur in capsule umplute cu medicamente anticanceroase: capsula se ataseaza de celulele canceroase, este incalzita si medicamentul este eliberat local.

Atat aplicatiile diagnostice cat si cele terapeutice vor fi investigate de cercetatorii UT impreuna cu colegii de la Erasmus MC in Rotterdam si doua companii: Esoate Europa si Luminostix. Proiectul este finantat de programul IOP pentru Dispozitive Fotonice a Ministerului Afacerilor Economice danez. Dr. Srirang Manohar de la grupul pentru Inginerie Biofizica a primit deja un premiu VENI pentru cercetarile initiale despre aplicatiile nanoparticulelor de aur. De asemenea au fost facute cercetari colaterale si de proiectul Institutului BMTI, Imagistica si Distrugerea Moleculara Non-invaziva a Tumorilor (NIMTIK).

http://www.news-medical.net


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Antioxidantii si cancerul de piele la femei
Femeile care folosesc suplimente de antioxidanti e posibil sa-si mareasca riscul de dezvoltare a cancerului de piele, conform rezultatelor unui studiu care a inclus peste 13000 de femei si barbati. Antioxidantii folositi de femei au produs o crestere semnificativa a riscului aparitiei cancerului de piele si melanomului, de mai mult de 4 ori.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro