MedicalStudent.ro

Saturday
Apr 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Inhibitorul cancerului, topotecan

Inhibitorul cancerului, topotecan

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

Cercetatorii de la Universitatea Tehnologica Delft a Institutului de Nanostiinte din Olanda au descoperit rolul important al topotecanului, un inhibitor al cancerului.

Se stiau putine lucruri despre mecanismul molecular ce sta la baza, dar cercetatorii din Delft cunosc acum efectele asupra moleculei de ADN. Studiul este publicat in editia saptamanii acesteia a revistei Nature. Principalul autor al studiului, Daniel Koster, descrie acest articol.

Medicamentul investigat, topotecan, interactioneaza cu o proteina importanta (TopolB), ducant la disfunctii ale celulelor canceroase. Proteina TopolB este responsabila de indepartarea unor bucle ADN, care apar in timpul diviziunii celulare. Proteina TopolB se leaga de ADN, o inconjoara si taie unul din cele doua lanturi ADN, dupa care permite desfasurarea acesteia si in final aduce impreuna capetele separate.

Pana acum s-a presupus ca topotecanul permite numai precipitarea TopolB mai mult timp decat normal in molecula de ADN, perturband diviziunea celulara si afectand astfel celulele canceroase. Dar cercetatorii de la Delft au descoperit acum cu surprindere ca aditia topotecanului impiedica dramatic desfasurarea buclelor ADN. Acumularea acestora formeaza baza unui mecanism alternativ, si ar putea ajuta in dezvoltarea unui mai bun tratament anti-cancer.

Dr. Daniel Koster a reusit sa dezvaluie acest mecanism, intr-o maniera foarte directa. In laborator, el a fixat o molecula de ADN intre o lama si o sfera magnetica. Cu ajutorul a doi magneti, au reusit sa rasuceasca molecula ADN. Cand au adaugat TopolB unei molecule rasucite, au obeservat ca buclele erau incet indepartate. Ceea ce este exceptional este ca actiunea unei enzime TopolB asupra molecului ADN a putut fi observata in direct. Colaborand cu Spitalul Pediatric St. Jude din Memphis (SUA), mecanismul a putut fi observat si la celule vii de drojdie.

www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

O bacterie ne salveaza de cancer?

Unul dintre principalii inamici ai sănătăţii, bacteriile, ne pot deveni aliaţi în lupta împotriva cancerului. Încă de la jumătatea secolului al XIX-lea s-a descoperit un fenomen curios: dacă un pacient cu cancer capătă o infecţie bacteriană, tumorile vor fi rapid colonizate de bacterii, acestea preferându-le ca loc de multiplicare.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro