Cercetatorii de la Universitatea Tehnologica Delft a Institutului de Nanostiinte din Olanda au descoperit rolul important al topotecanului, un inhibitor al cancerului.
Se stiau putine lucruri despre mecanismul molecular ce sta la baza, dar cercetatorii din Delft cunosc acum efectele asupra moleculei de ADN. Studiul este publicat in editia saptamanii acesteia a revistei Nature. Principalul autor al studiului, Daniel Koster, descrie acest articol.Medicamentul investigat, topotecan, interactioneaza cu o proteina importanta (TopolB), ducant la disfunctii ale celulelor canceroase. Proteina TopolB este responsabila de indepartarea unor bucle ADN, care apar in timpul diviziunii celulare. Proteina TopolB se leaga de ADN, o inconjoara si taie unul din cele doua lanturi ADN, dupa care permite desfasurarea acesteia si in final aduce impreuna capetele separate.
Pana acum s-a presupus ca topotecanul permite numai precipitarea TopolB mai mult timp decat normal in molecula de ADN, perturband diviziunea celulara si afectand astfel celulele canceroase. Dar cercetatorii de la Delft au descoperit acum cu surprindere ca aditia topotecanului impiedica dramatic desfasurarea buclelor ADN. Acumularea acestora formeaza baza unui mecanism alternativ, si ar putea ajuta in dezvoltarea unui mai bun tratament anti-cancer.
Dr. Daniel Koster a reusit sa dezvaluie acest mecanism, intr-o maniera foarte directa. In laborator, el a fixat o molecula de ADN intre o lama si o sfera magnetica. Cu ajutorul a doi magneti, au reusit sa rasuceasca molecula ADN. Cand au adaugat TopolB unei molecule rasucite, au obeservat ca buclele erau incet indepartate. Ceea ce este exceptional este ca actiunea unei enzime TopolB asupra molecului ADN a putut fi observata in direct. Colaborand cu Spitalul Pediatric St. Jude din Memphis (SUA), mecanismul a putut fi observat si la celule vii de drojdie.
www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|