MedicalStudent.ro

Wednesday
Dec 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Evolutia tratamentului glioblastomului
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

Evolutia tratamentului glioblastomului

Evaluare articol: / 92
Cel mai slabCel mai bun 

GlioblastomGlioblastomul, astrocitom malign, este cea mai comuna si mai agresiva tumora primara a sistemului nervos central, reprezentand 20% din totalul tumorilor cerebrale. Cunoscuta si ca glioblastom multiform sau astrocitom de gradul IV, neoplazia are o prevalenta maxima la persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 si 70 de ani. Ca metoda electiva de diagnostic se utilizeaza IRM-ul.

Celulele tumorale ale glioblastoamelor elibereaza in circulatie microvezicule (exozomi) care contin ARNm, microARN si variate proteine implicate in angiogeneza. Aceste microvezicule sunt captate de celulele gazda normale precum endoteliul vascular de la nivelul sistemului nervos central. Simultan cu aparitia tesutului nervos malign, prin intermediul proteinelor angiogenetice se asigura nutritia acestuia. Concluzia unor studii realizate in trecut a fost ca exozomii sunt cei responsabili de expansiunea procesului neoplazic in organism. Astfel, cercetatorii incearca sa aduca in atentie un posibil test sangvin care sa ajute la diagnosticarea bolii.

Exozomii, nanoparticule implicate fiziologic in modularea imunitatii celulare, sunt in actualitatea experimentelor efectuate in diferite domenii medicale. In prezent cercetatorii au obtinut un vaccin impotriva toxoplasma gondii, ce are ca punct de plecare exozomii, cu eficienta totala la soareci. De asemenea, diverse tratamente aplicate in oncologie sunt dezvoltate plecand de la aceste microvezicule.

Raportul publicat in numarul din decembrie al anului curent in revista Nature vorbeste despre identificare exozomilor particular secretati in sangele persoanelor cu glioblastom. Informatia genetica oferita de aceste nanoparticule se doreste a fi aplicata in obtinerea unei medicatii corect orientate impotriva neoplaziei.

Conducatorul studiului realizat a precizat faptul ca tumora elibereaza exozomi in cantitate suficienta pentru a depasi bariera hemato-encefalica. Astfel, aceste particule au putut fi izolate, iar ARN-ul din constituia lor ar putea fi folosit ca biomarker pentru o terapie tintita.

In prima etapa a studiului au fost analizate celulele tumorale a trei glioblastoame. Analiza exozomilor elaborati de catre acestea a pus in evidenta abundenta ARNm, cu rol in proliferare si migrare celulara, si a proteinelor angiogenetice, din compozitia nanoparticulelor. Pentru a descifra mecanismul de actiune al microveziculelor, acestea au fost cultivate pe medii cu celule sanatoase. S-a pus astfel in evidenta modul in care ARN-ul tumoral a generat in celulele sanatoase proteine codate anormal.

Studiile realizate in continuare, pe tesutul tumoral a 25 de glioblastoame, si prin analize sangvine variate, au demonstrat faptul ca in anumite mostre de tesut s-a produs o mutatie la nivelul genei care codifica receptorul factorului de crestere epidermal, mutatie ce caracterizeaza un subtip de glioblastom. La doi pacienti, o mutatie a EGRF care nu a putut fi identificata din biopsierea tesuturilor a fost insa pusa in evidenta la exozomi, ceea ce arata faptul ca organismul poate prezenta o forma de rezistenta la activitatea tumorala.

Rezultatele obtinute nu fac decat sa intareasca convingerea ca viitorul apartine tratamentelor particularizate fiecarui caz. Detectarea profilurilor mutationale prin teste de sange noninvazive vor putea permite monitorizarea evolutiei tumorii.

Studiul realizat promite sa deschida multe porti in cercetarea medicala si sa actualizeze tratamentele in oncologie.

http://brighamrad.harvard.edu/
http://lib.bioinfo.pl/pmid:17905628
www.bio-medicine.org/medicine-news-1
www.ncbi.nlm.nih.gov/projects/geo

Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (4)

Subscribe to this comment's feed
Glioblastomul cu celule gigante
0
Copilul meu a fost diagnosticat cu Glioblastom cu celule gigante, asi dori sa cunosc mai multe despre aceasta boala si unde in lume ar putea fi tratat.
Cristescu Petre , aprilie 01, 2010
Glioblastomul
0
Optiunile terapeutice in cazul oricarei tumori trebuie discutata cu medicul/echipa de medici care se ocupa de caz, calea de "atac" putand fi diferita in functie de histopatologie, gradul de agresivitate, de evolutia tumorii... In principiu Romania (centrele mari cel putin) dispune de aceleasi optiuni terapeutice in cazul glioblastomului ca si in restul Europei si in restul lumii (rezectie chirurgicala, radioterapie, chimioterapie). Informatii se gasesc din plin pe Internet dar pentru o decizie "patient-oriented" trebuie discutat in cunostinta de cauza, cu medicul sau medicii care cunosc cazul in profunzime si pot evalua posibilitatile terapeutice.
Mult curaj! Toate cele bune!
Iulia.PF , aprilie 03, 2010
Glioblatom
0
Sora mea a fost diagnosticata cu glioblastom,are metastaze,....a fost operata in mai 2010,si pw 16 feb 2011,knu stiu ce sa fac ca sa nu plece de langa noi.E inima noastra.smilies/sad.gif .E o boala f.agresiva nu stiu unde sa mai merg cu ea am incercat tot, tot.Dati-mi niste sfaturi va rog .
Daniela M , februarie 19, 2011

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Riscul cancerului de piele, diferit in functie de culoarea pielii
Ce cauzeaza cancerul de piele si de ce este de obicei descoperit in stadiul final la oamenii de culoare este inca neclar. Conform cronicii Houston, melamina din pielea inchisa la culoare protejeaza impotriva radiatiilor UV. Cancerul de piele la albi este corelat cu radiatiile UV.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro