MedicalStudent.ro

Thursday
Nov 21st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Scleroza multipla si sarcina

Scleroza multipla si sarcina

Evaluare articol: / 11
Cel mai slabCel mai bun 
Scleroza multipla (MS) este o boala degenerativa ce afecteaza sistemul nervos central. In general, afecteaza adultii tineri cu varste cuprinse intre 20-30 de ani. Cum poate afecta scleroza multipla o sarcina? Sunt puse in pericol vietile mamei si fatului?

Sarcina si nasterea nu au nici un efect negativ pe termen lung asupra femeilor afectate de scleroza multipla. Printre simptomele specifice MS se numara vizibilitatea redusa, uneori chiar paralizie totala. In astfel de cazuri, a avea grija de un copil poate fi foarte dificil, mai ales ca boala evolueaza intr-un mod cu totul imprevizibil si ingrijirea speciala va fi necesara in timpul sarcinii si dupa nastere.

Este ceva cu totul neobisnuit pentru mamele cu MS sa prezinte accentuarea simptomelor sistemului nervos central. In primele 3 luni apare oboseala, constipatie sau infectii urinare (destul de frecvente printre femeile cu MS). Pe masura ce se apropie data nasterii poate aparea lipsa stabilitatii. Un obstetrician ar putea prescrie laxative si urocultura pentru depistarea din timp a unei infectii, schimbarea tratamentului sclerozei multiple sau alte masuri potrivite fiecarei femei in parte.

Travaliul pentru o femeie suferinda de scleroza multipla seamana mult cu cel al celorlalte femei. Unii obstetricieni cred ca narcoticele sau tehnicile Lamaze ajuta la inlaturarea durerilor nasterii, spre deosebire de altii care folosesc anestezia epidurala sau generala. Femeile care au paralizie partiala trebuie monitorizate tot timpul deoarece exista posibilitatea sa nu se depisteze de catre mama momentul cand incepe travaliul; in unele cazuri se apeleaza si la travaliul indus.

In perioada postnatala, studiile au aratat ca jumatate dintre femei au dificultati mai mari decat cele dinainte de sarcina. Inrautatirea simptomelor este trecatoare si doar pentru primele 6 luni, dar pot fi prevenite prin odihna suficienta si evitarea infectiilor, febrei, stresului si a anemiei.

Nu este recomandata alaptarea daca mama urmeaza un tratament cu Valium. Totusi, multe dintre femei reusesc sa hraneasca un copil. Informatiile medicale actuale nu indica agravarea simptomelor datorita hranirii naturale.

In final, cel mai important aspect este cel al mostenirii genetice: sansa ca bebelusul sa prezinte in viitor scleroza multipla este intre 1 si 5%, depinzand de sexul copilului. Probabilitatea cea mai mare este atunci cand mama are scleroza multipla si a nascut o fetita.

Desi MS nu este o boala mostenita genetic, se crede ca genele au un rol important pentru unii indivizi.


Sursa: intelihealth.com
healthday.com


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Mai mult de 4% dintre adultii din SUA, sufera de o forma de boala bipolara!
Aproximativ 4,4 procente din populatia Statelor Unite (adulti), sufera de o forma de boala bipolara cel putin o data in timpul vietii, conform unui articol publicat in numarul din mai al revistei Arhive de Psihiatrie Generala.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro