MedicalStudent.ro

Wednesday
Dec 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Importanta lamininei in sinapsele neuromusculare

Importanta lamininei in sinapsele neuromusculare

Evaluare articol: / 17
Cel mai slabCel mai bun 

Jonctiune neuromuscularaFormarea sinapselor se desfasoara in mai multe etape, prima dintre ele fiind constituita de generarea propriu zisa a neuronilor. Succesiv acesteia celulele nou formate isi orienteaza axonii catre “tinte”, ajungandu-se la structura clasica sinaptica cu membrana pre si postsinaptica. Sinapsele neuromusculare urmeaza acest algoritm, diferentierea lor fata de alte tipuri sinaptice facandu-se insa din viata intrauterina, printr-o anumita selectie si orientare la nivelul somitelor.

Un studiu realizat recent si publicat in Journal of Cell Biology arata insa si importanta unei proteine matrix extracelulare, laminina, care asigura fixarea perfecta a ambelor elemente ale jonctiunii neuromusculare.

Asemenea modelului uman, la modelul murin sinapsa neuromusculara la nou nascut este extrem de simpla, dar functionala. Terminatia globulara a nervului se pune in contact cu o structura ovala a fibrei musculare. Pe masura ce animalul avanseaza in varsta, terminatia nervoasa se ramifica conic, iar muschiul isi modifica conformatia pentru a se fixa in « cavitatea » creata.

Pornind de la aceste constatari, cercetatorii au cautat molecula responsabila de modelarea jonctiunii neuromusculare. Aceasta pare a fi laminina. Produsa de catre structura musculara si alcatuind parte din invelisul muschiului propriu-zis, laminina este o proteina formata din lanturi alfa, beta si gama. Cunoscut dinainte era faptul ca lantul beta 2 induce diferentierea sectiunii terminale a nervului, insa descoperirea actuala demonstreaza ca domeniile alfa sunt cele responsabile de modelarea postsinaptica. Acest lucru a fost demonstrat prin evidentierea maturarii deficitare a structurii musculare la soarecii fara laminina alfa 5.

Cercetatorii au descoperit ca receptorii de suprafata celulari care recunosc si fixeaza laminina sunt abundenti la nivelul portiunii sinaptice musculare. De asemenea, acestia sunt sensibili si raspund semnalelor transmise de omologii lor de pe structura nervoasa. Astfel s-a ajuns la concluzia ca laminina este esentiala in functionarea jonctiunilor neuromusculare, atat prin rolul pe care il are in receptionarea si transmiterea semnalelor din portiunile presinaptice in cele postsinaptice, cat si prin capacitatea sa de a modela muschiul pentru a-l “potrivi” in ramificatia nervoasa.

www.bio-medicine.org

genesdev.cshlp.org

 


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Cum creeaza antidepresivele noi celule neuronale

Antidepresivele cresc cantitatea de factor de crestere in creier , lucru care duce la o proliferare de noi celule , potrivit unui studiu al Yale School of Medicine .

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro