Sistemul contine un cip ce poate detecta crizele, transmitandu-le apoi creierului, pentru a le opri.
“ Daca merge la fel de bine pe cat ne asteptam, acest dispozitiv ar putea reprezenta un salt important in acest domeniu”, afirma Michael Sperling, director al Jefferson Comprehensive Epilepsy Center. “ Acesta este primul sistem inchis complet, folosit la oameni si creat pentru a opri crizele”.
Alte dispozitive, ca de exemplu un stimulator al vagului transmite stimulare electrica intermitenta pentru a stopa crizele, dar niciodata direct catre creier. Doar RNS-ul elibereaza un curent electric cand o criza este detectata si stimularea este necesara.
Mai mult de 2 milioane de oameni din S.U.A. sufera de epilepsie, aceasta fiind numarul 3 in topul celor mai comune boli neurologice. Aproximativ 30-40% din oamenii ce sufera de epilepsie au crize ce nu pot fi controlate prin medicatie.
Crizele necontrolate legate de epilepsie sunt tratate in general cu medicamente antiepileptice. Totusi, multe perosane tratate doar cu medicamente continua sa prezinte crize sau sa sufere in urma efectelor adverse ale tratamentului. Epilepsia poate diminua drastic calitatea vietii si este des asociata cu leziuni, depresie si moarte. Unii oameni pot fi candidati pentru operatie, in vederea indepartarii unei parti a creierului, cea care cauzeaza crizele, insa aceasta metoda nu este intotdeauna posibila.
Sistemul RNS este un dispozitiv implantabil creat pentru a detecta activitatea electrica anormala din creier si pentru a transmite cantitati mici de stimulare electrica ca raspuns. Este plasat de un chirurg in sau dedesubtul craniului, fiind apoi conectat la doua fire ce contin electrozi plasati in creier. Prin monitorizarea continua a activitatii electrice a creierului, dupa identificarea “semnaturii” inceputului de criza, dispozitivul transmite scurte stimulari electrice cu intentia de a reprima criza inainte ca simptomele sa apara.
Un studiu timpuriu al sistemului RNS in cazul a 65 de pacienti cu epilepsie necontrolata medical a indicat ca dispozitivul este sigur. Toti participantii au primit implantul, insa doar o jumatate a avut dispozitivul activat in faza initiala. La ceilalti a fost activat dupa 16 saptamani de la operatie, o data ce faza controlata a fost completa.
Pacientii ce au avut dispozitivul activat la o luna dupa operatie au fost monitorizati saptamanal la centrul de epilepsie pentru a modifica programarea cipului, in vederea unor performante optime. Pacientii au primit de asemenea un dispozitiv capabil sa scaneze cipul pentru informatii despre criza doar prin mentinenerea unei baghete peste craniu. Informatia poate fi downloadata de pacient pe un calculator si transmisa apoi via telefon catre centrul de cercetare.
www.medicalnewstoday.com
Comentarii (2)
Subscribe to this comment's feedalergie la antiepileptice

Scrie comentariu
< Anterior | Urmator > |
---|