MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Cum calmeaza stressul durerea

Cum calmeaza stressul durerea

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii au elucidat cheia mecanismului prin care hormonul stresului, noradrenalina, care este eliberat in sange in timpul unor evenimente stresante afecteaza calea de procesare a durerii pana la a produce analgezie. Pankaj Sah si colegii sai au publicat descoperirile in editia din data de 6 decembrie 2007 a revistei Neuron, publicata de Cell Press.

Pentru a sustine perspectiva articolului despre cercetarile facute, cercetatorii de la Facultatea de Medicina Harvard Keith Tully, Yan Li si Vadim Bolshakov scriu astfel: "Noul studiu este impresionant ... si ofera indicii importante asupra mecanicii, care explica fenomenul."

In experimente, Sah si colegii sai au studiat o regiune din amigdala, regiunea creierului care proceseaza emotiile si mediaza aspectele emotionale si legate de stress ale durerii. Cercetatorii stiau de multa vreme ca aceste procese provenind din amigdala erau controlate de neuronii cu originea in maduva si ca erau reglati de noradrenalina.

Sah si colegii sai au cautat sa inteleaga mecanismul prin care noradrenalina influenteaza transmisia neuronala a durerii, de la regiunea cunoscuta ca nucleul parabrahial(PB- pontine parabrachial) din punte.

In experimentele lor pe sobolani, cercetatorii au analizat efectele noradrenalinei asupra stimularii electrice a caii de transmitere dintre amigdala si nucleul parabrahial. Ei au descoperit ca noradrenalina actioneaza ca un puternic supresor al acestei stimulari. Studiile au aratat de asemenea ca suprimarea efectelor noradrenalinei avea efecte si asupra sinapselor. Analizele lor au scos la iveala modul in care noradrenalina duce la aparitia unei astfel de supresii: prin activarea receptorilor specifici, numiti adrenoreceptori, din neuronii nucleului parabrahial din punte.

Studiile au aratat ca actiunea noradrenalinei reduce numarul situsurilor care lanseaza semnalele chimice, numite neurotransmitatori, prin intermediul carora un neuron poate transmite un impuls nervos catre alti neuroni.

Cercetatorii au conchis ca "Rezultatele noastre au aratat ca un mediator important in analgezia indusa de stress ar putea fi modularea de catre noradrenalina a zonei centrale a amigdalei."

www.scientificblogging.com

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Soarecii mutanti dau sperante pentru pacientii cu autism

Soarecii care au o gena umana mutanta implicata in aparitia autismului prezinta un comportament antisocial, dar o inteligenta crescuta, asemanatoare cu cea a personajului principal din filmul "Rain Man", spun cercetatorii de la Centrul Mediacal Southwestern UT.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro