Intr-un studiu stiintific publicat in revista “ Proceedings of the National Academy of Sciences”, oamenii de stiinta de la institutul Burnham pentru Cercetare Medicala au aratat ca dezvoltarea celulele stem neuronale ar putea fi legata de autism.
Studiul demonstreaza ca soarecii carora le lipseste “ myocyte enhancer factor 2C” ( MEF2C) din celulele stem neuronale au creiere mai mici, mai putine celule nervoase si prezinta comportament similar celui observat in cazul persoanelor cu o forma de autism numita sindromul Rett.
Acest studiu reprezinta prima legatura directa intre dezvoltarea anormala a celulelor stem si declansarea autismului. Echipa de cercetare a fost condusa de Stuart A. Lipton, neurolog si professor si director al “ Del E. Webb Neuroscience, Aging and Stem Cell Research Center” din Burnham. “ Aceste rezultate sunt un bun indiciu pentru analiza sindromului Rett si a altor forme de autism. Identificand o mutatie ce cauzeaza acest defect, putem determina ce se intampla. Poate acest defect poate fi corectat la soareci si, eventual si la oameni”, afirma dr. Lipton.
Descoperita in laboratorului dr. Lipton, MEF2C activeaza gene specifice ce determina celulele stem sa se transforme in celule nervoase. Cand MEF2C a fost stearsa din celulele stem neuronale la soareci, a avut loc o distributie defectuoasa a neuronilor, insotita de probleme de dezvoltare severe. Soarecii adulti carora le lipseste MEF2C au prezentat comportament anxios anormal si o decrestere a functiei cognitive ( simptome prezente si in cazul autismului)
“ Am aratat de curand ca MEF2C induce formarea neuronilor de catre celulele stem embrionare. In acest nou studiu demonstram ca distrugerea MEF2C din creier la soareci determina un creier mai mic, mai putini neuroni si activitate nuronala redusa”, concluzioneaza dr. Lipton.
www.bio-medicine.org
< Anterior | Urmator > |
---|