MedicalStudent.ro

Thursday
Nov 21st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Tratament experimental ce duce la vindecarea diabetului zaharat de tip 1 la soareci

Tratament experimental ce duce la vindecarea diabetului zaharat de tip 1 la soareci

Evaluare articol: / 14
Cel mai slabCel mai bun 

Cercetatorii par sa fi reusit sa descopere tratamentul diabetului zaharat de tip 1, cel putin la soareci pentru moment, si vor deja sa demareze primele etape ale testarii acestuia la oameni. Diabetul zaharat de tip 1 este o forma de boala autoimuna, care afecteaza aproximativ 5% din totalul persoanelor diabetice.

Acesta se instaleaza de cele mai multe ori in copilarie si debuteaza in momentul in care sistemul imun ataca celulele beta pancreatice, producatoare de insulina.

Conducatoarea studiului, Maria Koulmada, director al centrului de transplant a caror cercetari sunt realizate pe primatele neumane, a declarat ca ansamblul celor trei medicamente folosite in teste nu numai ca opresc distrugerea celulelor beta ci si protejeaza celulele responsabile de metabolizarea insulinei, conducand la disparitia diabetului de tip 1 la soarecii afectati.

Echipa sa a publicat raportul experimentelor in numarul din iulie al revistei "Procedings of the National Academy of Sciences".

Koulmada sustine ca a reusit sa opreasca evolutia distrugerii celulelor proprii, animalele devenind in timp normoglicemice.

O alta descoperire majora este reprezentata de evidentierea rolulului major pe care procesul inflamator il joaca in diabetul zaharat de tip1. De fapt, acest fapt a fost constatat datorita unui medicament din ansamblul celor trei, care a redus modificarile inflamatorii care apar deobicei la celulele care metabolizeaza insulina. Cercetatoare subliniaza faptul ca prin blocarea proceselor inflamatorii, celulele soarecilor raman sensibile la insulina.

De remarcat este faptul ca mai exista un medicament care reduce sau chiar opreste distrugerea celulelor beta pancreatice, insa acesta nu conduce in timp la disparitia bolii deja instalate. Succesul descoperirilor se datoreaza blocarii procesului inflamator care este principalul responsabil de absenta raspunsului celular la insulina.

Unele celule implicate in metabolismul insulinei au fost identificate ca fiind rezistente la efectele acesteia, fenomen specific in mod obisnuit diabetului zaharat de tip 2 asociat obezitatii. Koulmada atrage atentia asupra faptului ca este pentru prima oara cand se sesizeaza fenomenul de rezistenta la insulina in diabetul zaharat de tipul 1.

O sesiune experimentala ce a durat mai putin de patru saptamani a restabilit valoarea normala a glicemiei la soarecii folositi in teste.

Dr. Terry B. Strom, directorul centrului de cercetare in transplanturi, spune ca plecand de la aceste rezultate promitatoare se va demara si testarea medicamentelor la oameni. Pentru a se convinge de efectele produse la soareci s-au realizat de asemenea si experimente pe maimute, obtinandu-se rezultate foarte promitatoare. Urmatorul pas in testari trebuie sa ofere siguranta ca ansamblul medicamentelor nu pune in pericol sub nicio forma organismul uman.

Faptul ca succesul obtinut in urma experimentelor realizate pe soareci a fost obtinut in urma unui tratament relativ de scurta durata induce ideea ca probabil oamenii il vor folosi pe o perioada destul de redusa pentru a restabili functia organismului de a mentine glicemia la o valoare constanta normala.

www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory
www.topix.net/drug/

 


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Viagra ar putea ajuta dupa un infarct

Medicamentele folosite pentru tratamentul disfunctiei erectile ar putea proteja inima mai bine , inainte si dupa un atac de cord , decat nitroglicerina , sustin cercetatorii din Virginia .

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro