Au izolat proteina JAM-1 din creier, care pare sa captureze leucocitele si sa produca astfel o obstructie a torentului sangvin. Acest lucru duce la inflamatie si la scaderea aportului de oxigen in creier. Profesorul Julian Paton si colegii acestuia sunt de parere ca aceste evenimente duc la cresterea presiunii sangvine, dupa cum este publicat in revista Hipertensiunea.
Studiile lor pe sobolani arata ca JAM-1 este legata de cresterea tensiunii arteriale, dar mecanismele exacte sunt inca necunoscute. Acum atentia lor este indreptata spre creierul uman pentru a intelege mai multe. Profesorul Paton explica: "Urmatoarea incercare va fi intelegerea tipului de inflamatie care apare in vasele sangvine cerebrale, astfel incat sa putem sti ce medicatie sa folosim, si cum sa o tintim." "JAM-1 ar putea sa ne aduca noi indicii despre cum trebuie abordata hipertensiunea."
"Avem in vedere posibilitatea tratarii pacientilor care nu raspund la medicatia conventionala cu medicamente care reduc inflamatia vaselor si care cresc fluxul sangvin cerebral."
Profesorul Jeremy Pearson de la Fundatia Britanica a Inimii, spune: "Acest studiu este important pentru ca sugereaza ca exista si cauze neasteptate de hipertensiune, legate de aportul sangvin al creierului." "Astfel, se deschide posibilitatea a noi moduri de a trata acesta boala des intalnita, dar netratata corespunzator pana acum." Se stie sigur de catava vreme ca tensiunea arteriala este influentata cerebral.
O echipa de cercetatori, condusa de expertul in neurochirurgie Alex Green de la spitalul John Radcliffe din Oxford, a descoperit ca pot face tensiunea pacientilor sa creasca sau sa scada prin stimularea unor regiuni specifice din creier cu ajutorul elecrozilor. Green spune ca ultimele sale cercetari sugereaza ca JAM-1 ar putea fi o tinta buna pentru terapia antihipertensiva.
Profesorul Graham MacGregor, de la Asociatia pentru Tensiunea Arteriala, atentioneaza ca munca de cercetare este inca intr-un stadiu incipient si ca sunt necesare investigatii mai amanuntite. El spune ca medicatia pentru reglarea presiunii sangvine ar putea fi eficienta, daca este administrata corect si combinata cu un stil de viata sanatos.
Desi hipertensiunea duce la dureri de cap, ameteli si probleme ale vederii, majoritatea oamenilor cu aceasta afectiune nu prezinta nici un simptom. Se poate ajunge la infarct miocardic sau leziuni renale, dar medicatia poate fi folosita pentru a controla efectele daca modificarile stilului de viata nu reusesc sa aduca tensiunea in limite normale.(www.medicalnewstoday.com)
< Anterior |
---|