In jur de 2%-3% dintre copii/adolescenti sufera de hipertensiune. Expertii cred ca aceste cifre vor creste cand raspandirea obezitatii printe tineri va creste.
M.L. Hansen si echipa sa au realizat un studiu pentru a afla cat de des intalnita este hipertensiunea nediagnosticata la copiii intre 2-18 ani. 14 187 copiii/adolescenti au fost monitorizati de cel putin 3 ori in intervalul iunie 1999 si septembrie 2006, acestia fiind pacienti neinternati.
Cercetarile au descoperit ca 2,7% (507) dintre copii indeplinesc conditiile pentru hipertensiune. Doar 26% (131) dintre copiii care au avut hipertensiune au fost diagnosticati in modul acesta inainte, in timp ce 74% (376) nu au fost. 485 (3,4%) indeplinesc criteriile pentru prehipertensiune, dintre care doar 55 (11%) aveau inregistrat in dosarul lor medical electronic presiune sangvina ridicata sau hipertensiune.
Autorii acestui studiu considera ca: “identificarea presiunii sangvine ridicate la copiii care indeplinesc conditiile de prehipertennsiune si hipertensiune e importanta datorita incidentei crescute a problemelor de greutate pediatrice si, in al doilea rand, pentru ca hipertensiunea este mai intalnita la copii decat la adulti, necesitand identificare si colaborare corespunzatoare. Daca presiunea anormala nu este identificata de medicul pediatru al pacientului, pot trece ani pana ce acesta afectiune va fi detectata, ducand la aparitia problemelor la nivelul organelor pacientilor.
Deoarece tratamente eficiente pentru presiunea anormala a sangelui exista, aceste sechele ramase pe termen lung pot fi evitate prin diagnosticarea timpurie.”
“Desi acest sudiu identifica problema hipertensiunii nediagnosticate la copii, indica de asemenea potentialul fiselor medicale electronice pentru a ajuta la transmiterea acestei probleme. Identificarea relativ scazuta a presiunii sangvine anormale poate fi remediata de un algoritm-ajutor in deciziile clinice, introdus intr-un dosar medical electronic care va revizualiza automat valorile presiunii sangvine curente si precedente, varsta, inltimea si sexul pentru a determina daca s-au indeplinit criteriile pentru presiune sangvina anormala.
Algoritmul poate semnala daca presiunea sangvina anormala exista deja, dand medicului pediatru indicii ca pacientul are presiune sangvina anormala nediagnosticata. In plus, acest algoritm poate “sugera” doctorului tratamentul necesar si materialele de educare a parintilor si a pacientilor.
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|