Studiul a fost publicat in numarul din februarie din Cell Metabolism.
“Nu este vorba doar de medicamente care modifica apetitul pe termen scurt”, afirma el, ci “despre medicamente care pot stimula dezvoltarea circuitului neuronal corect.”
Sebastien Bouret, asistent la University of Southern California, si colegii sai au studiat legatura dintre circuitul neuronal declansat de apetit, foame si centrul nervos responsabil de greutatea corporala – in asa-numitul nucleu arcuat al hipotalamusului- la un grup de soareci.
Echipa a descoperit slabe legaturi neuronale “proiectate” de ARN la animalele predispuse la obezitate. Surprinzator, afirma Buret, aceasta deficienta apare de la varste fragede, inainte ca animalele sa fie obeze si se extinde la adulti.
“Cumva, aceste animale sunt “programate” sa devina obeze”, spune Buret.
Cand cercetatorii au studiat de ce creierele soarecilor obezi difera de cele ale celor normopoderali, au obervat ca neuronii celor obezi erau mai putin rapunzatori la actiunea leptinei, un hormon care controleaza si rata metabolica.
“Acest fapt pare sa arate ca animalele acestea sunt leptin-rezistente si aceasta este cauza pentru care nu se dezvolta circuite normale”, afirma Smith. Dar asta nu inseamna ca sunt predispuse la o severa obezitate pentru tot restul vietii. Conteaza foarte mult modul de viata.
Este important sa nu invinovatim persoana respectiva de obezitate; un program alimentar hipocaloric si activitatea fizica sustinuta pot tine sub control luarea in greutate. Mai mult, mancarea sanatoasa si exercitiul fizic regulat pot reduce complicatiile obezitatii precum diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare.
Obezitatea este genetica, dar in egala masura este legata de mediul de viata. Soarecii din experiment, ca si majoriatea oamenilor, iau in greutate cand au un regim alimentar hipercaloric. Cu un regim alimentar normal erau mai grasi decat ceilalti, dar nu obezi.
Cercetarea mai sugereaza o posibila terapie pentru a combate obezitatea la oameni. Daca medicamentele pot influenta circuitele neuronale in cursul sarcinii, s-ar putea interveni cu succes in cazul mamelor care prezinta riscul de a naste copii ce vor fi afectati de obezitate.
Un studiu al Universitatii din Boston arata ca interventiile menite sa creasca masa musculara la cei predispusi la obezitate pot fi arme eficiente in lupta impotriva obezitatii si a bolilor asociate precum diabetul, bolile cardiovasculare, infarctul, hipertensiunea si cancerul.
www.healthday.com
< Anterior | Urmator > |
---|