Folosirea carbocisteinei in cadrul tratamentului pacientilor cu BPOC scade numarul exacerbarilor si imbunatateste calitatea vietii acestora, conform unui studiu efectuat in China (Guangzhou) si publicat in revista The Lancet (iunie 2008). Carbocisteina este un mucolitic ce actioneaza asupra secretiei mucoase, desfacand legaturile responsabile de formarea scheletului mucusului, cu fluidificarea secretiilor si usurarea expectoratiei.
In studiul mentionat au fost inclusi 709 pacienti cu BPOC, impartiti in doua grupuri, unul primind 1500 mg carbocisteina si altul placebo, zilnic, pentru un an. S-a evaluat numarul exacerbarilor BPOC de pe parcursul anului, comparativ la nivelul fiecarui grup.Pacientii din grupul tratat cu carbocisteina au inregistrat o scadere cu 24.5% a exacerbarilor din cursul anului, corespunzand unei rate de 0.75 comparativ cu grupul placebo. Rata exacerbarilor nu a fost relevant diferita la 3 luni, ceea ce indica o eficienta a medicamentului instalata pe o durata mai lunga de timp.
Pe langa aceste date pacientilor li s-au aplicat si chestionare privind calitatea vietii si nivelul de toleranta al medicamentului, rezultatele subliniind faptul ca medicamentul imbunatateste calitatea vietii si este bine tolerat de pacienti.
"In Europa si Asia mucoliticele ca si carbocisteina au fost larg folosite in tratamentul bolilor respiratorii cu productie de mucus datorita capacitatii lor de facilitare a evacuarii sputei. In plus, carbocisteina are probabil si rol antioxidant si antiinflamator, ce ar putea fi chiar mai importante decat mucoliza in tratamentul de lunga durata a BPOC", subliniaza autorii studiului, astfel incat carbocisteina ar trebui recunoscuta ca un medicament eficient in abordarea terapeutica a BPOC.
Bibliografie:
2. Carbocisteine Linked to Fewer COPD Exacerbations
< Anterior | Urmator > |
---|