MedicalStudent.ro

Thursday
Nov 21st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Deficienta de vitamina D ar putea provoca probleme cardiovasculare

Deficienta de vitamina D ar putea provoca probleme cardiovasculare

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Nivelul scazut de vitamina D ar putea avea legatura cu problemele cardiovasculare la persoanele cu hipertensiune. Vitamina D este o substanta chimica ce contribuie la mentinerea nivelului normal de calciu din organism.

Vitamina D sau complexul de vitamine D reprezinta un grup de prohormoni, in care formele predominante sunt cele ale vitaminei D2, numita si ergocalciferol precum si vitamina D3, cunoscuta sub numele de colecalciferol, forma existenta in mod normal la mamifere.

 

Termenul vitamina D se refera deasemenea si la unii metabolititi sau substante asemanatoare din punct de vedere chimic. Vitamina D3 este produsa la nivelul pielii din colesterol, sub actiunea radiatiei ultraviolete de tip B. Din punct de vedere chimic vitaminele D2 si D3 au o structura asemanatoare colesterolului, ce are la baza nucleul ciclopentanperhidrofenantrenic scindat. Deasemenea se mai cunosc vitamina D1 – lamisterol, vitamina D4 – 7–dehidrocolesterol si vitamina D5 – 7-dehidrositosterol iradiat.

Complexul de vitamine D are un rol important in formarea si mineralizarea oaselor, fiind important in dezvoltarea unui sistem osos sanatos. Deasemenea vitamina D (complexul vitaminic D) are rol in reglarea nivelului calciului, precum si pe cel al fosforului in sange, stimuland absorbtia lor din alimentele de la nivel intestinal, si re-absorbtia calciului la nivelul rinichilor. Deasemenea inhiba secretia hormonului paratiroidian si intervine in sistemul imunitar al organismului prin stimularea imunosupresiei, fagocitozei si a activitatii anti-tumorale.
In lipsa vitaminei D in organism, aportul exogen, venit din alimentatie (vitamina D regasindu-se in unele uleiuri de peste), suplimente nutritive sau unele forme farmaceutice devine extrem de important. Cercetatorii au observat ca lipsa vitaminei D, corelata cu hipertensiunea favorizeaza diverse afectiuni cardiovasculare.
Aceasta este concluzia unui studiu pe termen lung realizat pe 1739 de persoane adulte, in Framingham, Mass..

Thomas Wang si colegii sai de la Harvard Medical School's au urmarit participantii la studiu care nu au prezentat in trecut afectiuni cardiovsculare. Media varstei persoanelor participante la acest studiu a fost de 59 de ani.

Fiecarui participant i s-a determinat nivelul vitaminei D din sange. Astfel cercetatorii au observat ca 28% dintre participanti aveau un deficit de vitamina D, dintre care aproximativ 9% prezentau un deficit sever de vitamina D.

Pana la sfarsitul studiului 120 de participanti avusesera probleme cardiovasculare, cum ar fi atac de cord, dureri la nivelu pieptului, insuficienta cardiaca, precum si diferite afectiuni aparute datorita unor probleme la nivelul circulatiei periferice.

Persoanele hipertensive cu deficit de vitamina D, prezinta o probabilitate aproape dubla de a dezvolta afectiuni cardiovasculare, fata de cei care nu erau hipertensivi sau nu aveau un deficit de vitamina D. Astfel lipsa vitaminei D nu a fost corelata cu afectiuni cardiovasculare la persoanele care nu erau hipertensive.

Alti factori ca activitatea fizica, varsta, sexul, si diabetul de tip 2 nu au constituit o explicatie. Dar echipa lui Wang nu pot exclude si alti factori.

Studiul realizat de Wang a fost observatinal. Participantilor nu li s-a spus sa-si administreze vitamina D, sau sa petreaca mai mult timp la soare, astfel incat organismul lor sa sintetizeze mai multa vitamina D. Cercetatorii au planuit si alte studii pentru a concluziona daca tratamentul cu vitamina D micsoreaza riscul afectiunilor cardiovasculare.

 

Bibliografie:

1. Wang, T. Circulation, Jan. 7, 2007; rapid access edition. WebMD Medical News: "How Great Is Your Heart Risk at 50?" News release, American Heart Association
2. A. L. Lehninger, Biochimie Editura Tehnica Bucuresti 1987, volumul I pag. 335-336
3. Enciclopedia Wikipedia


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Epuizarea si enterovirusurile. Vreo legatura doctore?

Sindromul de epuizare, cunoscut si sub numele de ME (myalgic encephalitis), este asociat unui virus al tractului digestiv, conform unui studiu publicat in Journal of Clinical Pathology. Cercetatorii isi justifica afirmatiile pe testele efectuate pe un grup de 165 de pacienti suferinzi de ME.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro