
Exista mai multe tipuri de hiposomnie : hiposomnie initiala, caracterizata de dificultati in a adormi, hiposomnie cu somn discontinuu in stari depresive, hiposomnie terminala la varstnici sau hiposomnie de noapte cu inversarea ritmului normal veghe-somn.
In functie de durata, hiposomniile pot fi pasagere, de scurta durata sau cronice, iar in functie de etiologie pot fi psihogene (in anxietate), psihotice (in psihoze), neurologice (in afectiuni cerebrale), simptomatice (in boli insotite de durere, tuse s.a.) sau toxice (in consum excesiv de excitante SNC).
Tratamentul hiposomniilor consta in tratamentul cauzelor (anxietatii, durerii etc.), in schimbarea stilului de viata, psihoterapie si apoi sedative si , doar in insuccesul celorlalte masuri, se administreaza hipnotice.
Zolpidem-ul este un hipnotic modern cu structura imidazopiridinica cu profil similar benzodiazepinelor. Este un agonist specific al complexului receptor GABA-OMEGA, facilitand transmisia sinaptica inhibitoare GABA-ergica.
Prezinta o afinitate selective pentru subtipul receptor OMEGA-1 (BZD-1), prezentand astfel actiune selectiva hipnotic-sedativa.
Este un hipnoinductor (favorizeaza inducerea somnului fiziologic) si prezinta avantajul de a nu dezvolta farmacodependenta si obisnuinta la doze terapeutice in tratament cronic.
Este insa interzisa asocierea cu alcool sau cu alte deprimante SNC datorita riscului crescut de deprimare respiratorie.
Spray-ul disponibil in doze de 5 sau 10 mg permite absorbtia rapida prin mucoasa nazala a substantei active. Spray-ul a fost aprobat in urma unor studii de bioechivalenta dintre Zolpimist si Ambien (zolpidem sub forma farmaceutica de tablete, lider hipnotic sedativ in lume, al companiei Sanofi-Aventis ).
Spray-ul trebuie folosit la culcare si trebuie evitat de catre soferi sau personele care desfasoara activitati ce necesita atentie datorita somnolentei diurne ce apare ca efect secundar.
Spray-ul cu zolpidem tartrat este indicat in tratamentul pe termen scurt al hiposomniei si nu trebuie asociat cu alte sedative-hipnotice.
Zolpidem Oral Spray prezinta avantajul unei absorbtii mai rapide fata de Zolpidem tablete datorita formularii farmaceutice sub forma de spray.
Bibliografie: Cristea, A., N.- Tratat de farmacologie, Editura Medicala, Bucuresti, 2008www.medscape.comwww.thefreelibrary.com< Anterior | Urmator > |
---|